Міністерство охорони здоров'я чітко встановило перелік установ, які приймають хворих на коронавірус, і це лише державні установи. Оскільки лікування коронавірусним хворим надають у держустанові, то за нього повинна заплатити саме держава. Проте, часто держустанови недофінансовані, тому пацієнтам все одно приходиться платити як і за діагностику, так і за лікування.

Про це Знай.ua розповів Олександр Гришаков - медичний юрист, адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії "Grishakov Law Company".

За його словами, якщо у державній лікарні пропонують пройти платний тест на коронавірус, треба повідомити про це у відповідні установи.

"Якщо згідно протоколу надання меддопомоги при коронавірусі у вас є високий ризик Covid-19, що встановлюється за відповідними критеріями, то вас зобов’язані протестувати. Якщо за це вимагають гроші - скаржитися на гарячу лінію Міністерства охорони здоров’я (0-800-505-201) + правоохоронні органи", - повідомив медичний юрист.

Олександр Гришаков - медичний юрист
Олександр Гришаков - медичний юрист

Популярні новини зараз
"Київстар" попередив українців про небезпеку: що треба знати Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Також Гришаков поділився, які ліки повинні надаватися безкоштовно пацієнтам при стаціонарному лікуванні.

"Специфічного лікування коронавірусу поки немає, медикаменти використовують для полегшення симптомів. Хворому виписують жарознижувальні, препарати від кашлю та від інших супутніх симптомів. У разі складніших станів можуть використовувати антибіотики, які призначають при пневмоніях. В теорії лікування в держзакладах має бути безкоштовним, проте через недостатність фінансування вам можуть казати самим купувати ліки", - пояснив експерт.

Він нагадав, що Наказом МОЗ України від 2.04.2020 № 762 затверджено протокол "Надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19)". У другій частині якого перераховано алгоритм дій лікарів і список лікарських препаратів, які застосовують при лікуванні Covid-19.

За словами юриста, при госпіталізації пацієнту роблять ЕКГ, аналіз сечі і крові, вимірюють рівень глюкози в крові. Залежно від протипоказань і перебігу хвороби, дорослим призначають такі ліки і їхні комбінації:

- Гідроксихлорохін (протималярійний препарат),

- Хлорохін (протималярійний препарат),

- Лопінавір (використовується проти ВІЛ-інфекцій),

- Ритонавір (ліки для лікування ВІЛ / СНІДу та вірусного гепатиту С),

- Ремдесивір (новий противірусний препарат),

- Тоцилізумаб (імунодепресанти, препарат від артриту).

Для дітей такий список можливих препаратів: Гідроксихлорохін, Хлорохін, Лопінавір, Ритонавір, Озельтамівір.

Також можуть використовуватися антибіотики, антигрибкові препарати у випадку потреби.

Коронавірус, скріншот: YouTube
Коронавірус, скріншот: YouTube

Крім того, юрист висловив свою думку про те, чи готова Україна до сплеску захворюваності Covid-19.

"Цифри в пресрелізах влади про те, що лікарні абсолютно готові для протидії коронавірусу, є штучно завищеними і недостовірними (почитайте висновки дослідження експертної організації StateWatch). Виявилося, що клінічні інфекційні лікарні абсолютно пусті, в них немає таких елементарних речей, як костюми для захисту, халати одноразового використання, хірургічні маски", - сказав Гришаков.

Якщо людина опинилася у безвихідному становищі в період карантину, юрист рекомендує звернутися до благодійних організацій та волонтерів, які надають допомогу.

"Щодо психологічної допомоги – також є безкоштовні лінії для консультацій та підтримки. Порушення прав як пацієнта – залежно від ситуації, зокрема можна скаржитися на гарячу лінію МОЗ", - підсумував він.

Раніше повідомлялося, що Євген Комаровський розповів, чому влада змушує українців носити маску.

Також читайте, як відрізнити Covid-19 від пневмонії.