Які каші бувають і чому одні корисніші за інші? З чого виготовляють крупи і як правильно їх варити - на молоці чи на воді.

Розібратися батькам з цим усім допоміг відомий український педіатр Євген Комаровський.

У своєму черговому відео доктор Комаровський назвав сім найкорисніших круп для дітей.

"Для початку давайте розберемося, що таке, власне, каша? Каша - це такі собі зерна, розварені в якійсь рідини. Рідин, в яких розварюють зерна, як правило, дві - вода і молоко. Залежно від того, в якій рідини ми кашу розварюється, може залежати відповідь на питання, корисна ця каша чи ні. Наприклад, беремо гречку, в якій багато заліза, і варимо її в молоці. Тоді кальцій в молоці, конкурент заліза, робить останнє абсолютно марним. Ми не говоримо, що це критично погано - в кінці кінців, ми можемо отримати залізо звідкись ще. Але ми повинні знати, що те, в чому ми варимо зерна, впливає на корисність каші", - пояснив для початку Комаровський.

За словами педіатра, дієтологи всього світу довго сперечалися про корисність різних каш і виділили сімку лідерів.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Розписуватися буде не потрібно: коли повістка вважатиметься врученою Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

1. Гречка. "Чим же гречка така добра? Купа заліза, дуже багато білка, клітковини. Але нашим матерям потрібно, щоб для дитяти купувалося найкраще, а значить, дороге. Тому вони не розуміють, як найкорисніше може коштувати так дешево. Так що ламаємо стереотипи, хто ще не зрозумів ", - каже педіатр.

2. Вівсянка. "Вівсянка, швидкого приготування, яку просто залили окропом - і ось вона вже готова, вважається чи не найбільш шкідливою кашею. А найбільш корисними пластівці, які треба варити", - уточнює Євген Комаровський.

3. Перловка. "Каша ця одна з найкорисніших: багато заліза, багато білка, а головне - клітковини. Адже що таке клітковина? Це Неперетравлювані частини продукту, які прекрасно очищають кишечник і готують його до нової їжі. І виявляється, що корисність перловки теж визначається технологією її приготування. Раніше її обов'язково потрібно було залити водою, залишити замоченої на ніч і тільки потім томити в нагрітій печі ", - говорить лікар.

4. Пшоно. "Культура приготування цієї каші теж втрачається. Хоча це одна з найкорисніших круп", - пояснює доктор.

5. Кукурудзяна каша.

6. Рис. "Ставлення до рису має бути приблизно таке, як до вівсянки. Білий очищений рис, який ми купуємо в магазинах і готуємо його постійно, ніякого відношення до користі не має. Ось бурий неочищений рис - це і мікроелементи, і клітковина, і великий вміст білка . Тому мільйони людей у ​​всьому світі розглядають рис як основу свого повсякденного раціону, при цьому чудово себе почувають і розмножуються ", - пояснює Комаровський.

7. Лляне насіння. Комаровський відзначає, що його практично ніхто не готує у вигляді каші. Однак тільки в насінні льону містяться омега-3 поліненасичені жирні кислоти, які зазвичай бувають тільки в рибі. Тобто в багатьох регіонах знайти хорошу рибу неможливо, але льон росте, а значить, проблему можна вирішити.

А ось манка в список корисних круп не входить. Вона довгий час знаходиться в кишечнику, створює відчуття ситості, але крім вуглеводів не містить практично нічого корисного.

"Якщо дитині потрібно дати тільки енергію, тобто врятувати її від голоду, то манка прекрасно підійде. Але якщо нам треба забезпечити дитині нормальний ріст і розвиток з мікроелементами, вітамінами, клітковиною, то в списку корисних каш манки вже не буде", - уточнює доктор.

Однак, за словами педіатра, якшо манку деколи готувати дитині - шкоди точно не буде.

"Якщо до вас раз в пару тижнів прийде бабуся і зварить для онука манну кашу, то дитині від цього шкоди не буде, а бабусі ви додасте багато років спокійного життя", - жартує Комаровський.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Комаровський розповів, як сварки батьків впливають на дітей

Як повідомляв портал Знай.ua, Комаровський розповів, коли потрібно припиняти самолікування

Також Знай.ua писав, доктор Комаровський порадив ефективний замінник смартфона для дітей