Кавун - велика ягода, яка у багатьох з нас асоціюється із спекотним літом. І дійсно, саме у липні і серпні ринкові прилавки заповнюються яскраво-зеленими, смугастими, великими, але завжди апетитними кавунами. Хоча більшість і полюбляє кавуни через їх вишуканий смак, останнім часом українці ласують цими ягодами заради їх користі для організму. А відтак, спробуймо розібратися, чи дійсно цей літній смаколик є корисним і не шкодить здоров'ю.
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяКористь кавуна
М’якоть кавуна насичена безліччю корисних елементів, серед яких безліч унікальних антиоксидантів. Серед цих речовин багато каротину, тіаміну, аскорбінової кислоти, ніацину і рибофлавіну. Антиоксиданти позитивно впливають на діяльність усіх систем нашого організму, зокрема, попереджають старіння клітин і стимулюють процеси їх регенерації.
Також ці речовини чудово очищують організм від шлаків і токсинів, перешкоджають агресивному впливу на нього вільних радикалів. Саме антиоксиданти відіграють важливу роль запобігати онкологічним захворюванням і багатьох інших недуг. Наприклад, каротин особливо позитивно впливає на зір, перешкоджаючи появі короткозорості, далекозорості та інших хвороб зорового апарату.
Кавун – це одна з небагатьох ягід, яка має у своєму складі значну кількість фолієвої кислоти. Цей елемент особливо корисний для нервової системи. Він просто незамінний для сімейних пар, які вирішили завести дитину, а також для тих, хто вже перебуває в очікуванні малюка. Фолієва кислота стимулює повноцінний і правильний розвиток клітин і відповідає за формування нервової системи майбутньої дитини.
Кавун піде на користь і мамам, що годують груддю, адже стимулює процеси лактації, а також налагоджує травні процеси. Варто ввести кавун у раціон тим людям, які мають проблеми з нирками і серцево-судинною системою. Ця ягода є відмінним сечогінним засобом, що очищує нирки від шлаків, перешкоджаючи відкладенню солей і формуванню каменів.
Систематичне споживання кавуна піде на користь людям з гіпертонією. Це багато в чому пояснюється його сечогінною дією, а також наявністю в його складі того ж магнію. Також завдяки цьому елементу дана ягода є непоганим антидепресантом і допоможе впоратися з проблемами зі сном, а також із втомою.
При підвищеній дратівливості варто просто включити її у свій повсякденний раціон. Завдяки наявності значної кількості рідини і сечогінному ефекту, кавун здатний допомогти тим людям, які страждають від надмірної ваги. Він не дає затримуватися зайвій воді в організмі, містить мінімум калорій і усуває відчуття голоду.
Шкода від вживання кавуна
Негативний вплив на організм найчастіше викликаний тими речовинами, які застосовувалися при вирощуванні ягоди. Бажання отримати як можна більшу кількість урожаю і в як можна більш ранні терміни, перетворює рослину на джерело шкоди і неприємностей. Добрива застосовуються безконтрольно, в основному це нітрати.
Нітрати накопичуються в м’якуші. Самі по собі вони не такі токсичні, але, потрапляючи в шлунково-кишковий тракт, перетворяться в нітрит, який здатний викликати ракові захворювання. Нітрит може утворюватися і в самому продукті, якщо він довго зберігається. Ці речовини впливають на рівень гемоглобіну, що призводить до недоліку кисню в тканинах.
Подібна негативна дія особливо сильно позначається на дітях, на тих, хто страждає серцево-судинними недугами, захворюваннями видільної та дихальної систем.
Гарантувати якість продукту майже неможливо, тільки якщо виростити його самостійно. У інших випадках не варто пропонувати ягоду:
- дітям до дворічного віку.
- раніше другої половини серпня, тільки до цього періоду кавун має шанс визріти без добрив.
Нагадаємо, для солодкого та соковитого потрібні дбайливі руки: як правильно доглядати за кавунами
Як повідомляв портал "Знай.ua", читачам розповіли, як врятувати капусту від шкідників.
Також "Знай.ua" писав, як підживити зелений лук і прогнати шкідників.