У літню пору, коли дошкуляє спека, перетяги у приміщеннях та транспорті – звична річ. Саме вони стають причиною того, що в народі називають "продуло".

Відоми український педіатр Євген Комаровський, який періодично ділиться з батьками важливою інформацією та порадами, які стосуються здоров'я дітей та їх самих, розповів, як лікувати наслідки такого "продування", а також, що потрібно робити для профілактики.

Про це доктор Комаровський написав на своїй сторінці в Instagram.

"Коли на якусь область тіла є вплив холодом, то у цьому місці виникає спазм м'язів і спазм судин. Спазм м'язів може бути настільки інтенсивним і настільки тривалим, що це призводить до запалення м'яза, т. зв. миозиту. Дуже часто цей спазм настільки виражений, що він пошкоджує нервовий стовбур в тому місці, де м'яз скорочується, і це досить серйозна ситуація. Тобто "продуло" — це рефлекторна реакція тканин на дію холоду, пояснив лікар.

Комаровський пояснив, як лікувати наслідки "продування" та що робити для профілактики. Щоб уберегти дитину від можливого "продування", її потрібно регулярно і поступово загартовувати, зазначив педіатр

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

"Лікується це, як правило, теплом і місцевими нестероїдними протизапальними препаратами. Для профілактики "продуло" потрібно, щоб ваші діти не боялися рухомого повітря, а коли ви використовуєте прилади, які "продувають", робіть це розумно", - пояснив доктор Комаровський⁣.

Обов'язково підпишись на наш канал у Viber, аби не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Євген Комаровський розповів про питний режим дитини

За словами Комаровського, бажання пити - інстинктивне, тому пити, коли не хочеться - категорично неправильно.
У той же час педіатр назвав ситуацію, коли дитину все ж таки потрібно змушувати пити воду:
"Під час хвороби (особливо вірусних інфекцій) є виражені втрати рідини, пов'язані з пітливістю, високою температурою, але жага зустрічається далеко не завжди. Це, мабуть, єдина ситуація, коли дитину треба змушувати пити воду".

Як повідомляв портал Знай.ua, Комаровський розповів про користь ходьби босоніж по піску дорослим і дітям

Також Знай.ua писав, доктор Комаровський розповів про зміни у вимогах ВООЗ.