Уляна Супрун розповіла, яку небезпеку приховує безконтрольне вживання антибіотиків.

Читайте Знай в Google News!

Українці, щоб запобігти коронавірусу, почали займатись самолікуванням та приймати без рекомендацій лікаря різні медичні препарати, серед яких антибіотики займають чи не головне місце. Їх краяни почали приймати у 3,5 раза частіше, ніж минулого року.

Таке безконтрольне вживання антибіотиків небезпечне для здоров'я, адже це не безневинні пігулки, які безслідно перетравлюються організмом.

Про те, чи є антибіотики панацеєю від коронавірусу і яку небезпеку приховує вживання цих ліків, розповіла колишня очільниця МОЗ Уляна Супрун.

Популярні новини зараз
Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Борги анулюють: українцям дали новий шанс у важкі часи Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

З нагоди Світового тижня обізнаності щодо застосування антибіотиків Уляна Супрун розповіла про те, чи варто бездумно приймати ці ліки в надії вберегтися від covid-19.

За словами колишньої очільниці МОЗ, пандемія коронавірусу спричинила значне зростання продажів антибіотиків.

"Це лякає. І не лише тому, що не за горами час, коли ми не зможемо лікувати ту ж бактеріальну пневмонію. Антибіотики — не безневинні пігулки, які безслідно перетравлюються організмом″, - зазначила Супрун.

За словами лікарки, вчені дотепер ще продовжують вивчати наслідки використання антибіотиків. Зокрема, є дослідження, що діти, яким давали антибіотики на першому році життя, потім мали більшу вірогідність набрати надмірну вагу. Вплив антибіотиків на організм в ранньому віці, а також до народження може залишити відбиток на здоров’ї дитини на все життя. Окрім ожиріння, це також може бути астма і підвищений ризик підхопити інфекцію.

А дорослим людям безконтрольне вживання антибіотиків може відгукнутися смертельними хворобами. Зокрема, вчені встановили зв’язок між вживанням антибіотиків і онкозахворюванням.

"Є дослідження, які віднайшли зв’язок між вживанням антибіотиків і раку товстої кишки в дорослих. Ця інформація не має відлякати вас від вживання антибіотиків взагалі. Але ці факти дуже важливо усвідомлювати, щоби ніколи не пити антибіотики, якщо немає на це підстав. Наприклад, якщо просто застудилися. Адже нежить, біль у горлі та навіть висока температура зовсім не означають, що в організмі є патогенні бактерії, які антибіотик теоретично мав би вбити", — зазначає Супрун.

Обов'язково підпишись на наш канал в Viber, щоб не пропустити найцікавіше

Нагадаємо, Уляна Супрун показала українцям велику *опу.

Як повідомляв портал Знай.ua, Супрун пояснила, як працює Всеукраїнський контакт-центр МОЗ з протидії Covid-19

Також Знай.ua писав, Супрун пояснила, чому в жодному разі не можна видавлювати прищі і гризти нігті