Останній літній місяць серпень у розпалі - це означає старт сезону свіжих кавунів, які виросли і дозріли на території нашої країни. Мало хто знає, що ця ягода має велику кількість побічних ефектів, які можуть викликати проблеми зі здоров'ям.

Фізіотерапевт та дієтолог Нілофар Пендарі одному з українських телеканалів розповіла, що в кавуні міститься велика кількість води, поживних речовин та мінералів: калій, вітаміни A, B6 та C.

У той же час надмірне споживання ягоди може призвести до негативних наслідків.

Кавуни, скріншот: YouTube
Кавуни, скріншот: YouTube

Чим корисний кавун

• Ягода є джерелом великої кількості антиоксидантів, вітамінів та фолієвої кислоти;

Популярні новини зараз
Вже у червні отримають більше: пенсіонерам нагадали важливий нюанс – як добитися перерахунку Гороскоп на тиждень 6-12 травня для всіх знаків Зодіаку: труднощі Близнюків, союзники Скорпіона та успіхи Риб Платіжки за травень не порадують: постачальник газу підвищив тариф Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

• Завдяки своїм сечогінним властивостям кавун корисний при подагрі;
Ягода допомагає вгамувати голод і спрагу;

• Має жовчогінну дію;

• Підтримує електролітний склад крові.

Кавуни, скріншот: YouTube
Кавуни, скріншот: YouTube

Чим може зашкодити кавун

Розлади кишечника. Кавун містить багато речовини лікопен, яка викликає здуття, діарею, блювання, гази, печію та розлад травлення. Особливо такі симптоми можуть відчути люди похилого віку, оскільки вони мають слабшу травну систему.

Проблеми із серцем та судинами. Через високий вміст калію, вживання ягоди у великій кількості може спричинити появу серцево-судинних захворювань. Основні симптоми: відсутній або слабкий пульс, нерегулярне серцебиття і навіть зупинка серця.

Кавуни, фото: Знай.ua
Кавуни, фото: Знай.ua

Підвищення рівня цукру. Кавун багатий на природний цукор, який призводить до стрибка інсуліну в організмі. У людини, резистентної до інсуліну (діабетик), цукор не проникає у клітини організму, а залишається у крові.

Падіння АТ. Цей симптом особливо негативно позначається на організмі людини, яка страждає на низький тиск.

Алергічні реакції. Вживання кавуна у великій кількості може спровокувати легкі або сильні висипання, набряки обличчя та анафілаксію, що супроводжується головними болями, свербінням язика, запамороченням. Разом з цим кавун є перехресним алергеном за наявності алергії на амброзію. У цей період ягода може значно посилювати та загострювати прояви алергії.

Кавун, скрін, відео YouTube
Кавун, скрін, відео YouTube

Шкідливо для вагітних. У цьому випадку йдеться про гестаційний діабет, який є серйозною проблемою для жінок у надії. Вживання великої кількості кавуна в організмі підвищує рівень цукру та призводить до гестаційного діабету.

Рідкий стул. В кавуні містить унікальний вид цурки – сорбіт, який може спричинити гази та рідке випорожнення у людини.

Проблеми з нервами та м'язами.

Імпотенція. Експерти зазначили, що надмірне вживання кавуна призводить до проблем з еректильною функцією у чоловіків.

Нагадаємо, реальна загроза здоров'ю: з якого посуду не можна пити каву та чай – перетворює напій у отруту.

Раніше повідомлялося, що вчений розповів, чому люди набирають вагу: ні, кістка у вас не широка.

Також, чому потрібно відмовитися від вживання яєць прямо зараз: які захворювання викликає ця "радість".