Здавалося б, їжа - це єдине, що впливає на всіх людей однаково, незалежно від статі. Однак результати наукових досліджень свідчать про протилежне – біологічна стать відіграє важливу роль у тому, як організм переробляє та метаболізує різні продукти харчування.

Цей факт можна пояснити відмінностями в гормональному фоні, статурі та деяких інших факторах у чоловіків і жінок.

Прийом їжі. Фото: скрін youtube
Прийом їжі. Фото: скрін youtube

Одним із яскравих прикладів є вплив алкоголю . Як стверджують вчені, чоловічий організм переробляє спиртні напої ефективніше, ніж жіночий. Причиною є відмінності у співвідношенні жирової та м'язової тканини, а також різний відсоток води в організмі. Тому жінки досягають більшої концентрації алкоголю у крові швидше, ніж чоловіки за однакової кількості випитого. Про це повідомляє Telegraph.

Інша категорія продуктів, де проявляється ґендерна різниця – це солодкі газовані напої . Вчені виявили, що у чоловіків вони частіше спричиняють розвиток цукрового діабету 2 типу, ніж у жінок.

Популярні новини зараз
Серпень принесе додаткові гроші: кого з пенсіонерів порадують доплатами Заберуть до 20% вашої пенсії: пенсіонерів застерегли від втрати частини грошей Українці отримують дивні смс від ТЦК: юристи пояснили, як реагувати Замість броні – повістка: українців масово мобілізують під час оформлення – ТЦК вимагають утихомирити
Показати ще

Чоловіки взагалі більш схильні до цього захворювання і набувають його в молодшому віці. Однак для жінок наявність діабету 2 типу підвищує ризик серцево-судинних захворювань більшою мірою.

Жирна їжа теж по-різному впливає організм чоловіків і жінок. Дослідження показали, що після вживання у чоловіків частіше виникають запалення у мозку та порушення серцевого ритму. Ці негативні зміни можуть спостерігатися навіть при короткочасному перебування на "жирній та солодкій дієті".

Приготування їжі. Фото: скрін youtube
Приготування їжі. Фото: скрін youtube

У той же час користь від темного шоколаду з високим вмістом какао найбільше відчувають саме чоловіки. У їхньому організмі покращується якість крові, що сприяє зниженню ризику інсультів та серцевих нападів.

Цікавим є також вплив вуглеводної їжі на жінок у період менопаузи. Дієта з високим вмістом рафінованих вуглеводів, таких як білий хліб, рис та макарони, може підвищувати ризик розвитку депресії та погіршувати загальний стан здоров'я.

Макарони із сиром. Фото Уніан.
Макарони із сиром. Фото Уніан.

Нагадаємо, що салат не врятує, якщо його псувати: як зробити здорову страву, а не набір порожніх калорій.

Раніше ми повідомляли, що звичні продукти можуть підірвати здоров'я: яка загроза чатує під час їжі.