У спеку холодна вода видається справжнім порятунком, але фахівці попереджають: напої з температурою нижче 5°C можуть не лише не допомогти, а й нашкодити організму, розповіла терапевт Мар'яна Селюк у "Сніданку з 1+1".
Підпишись на наш Viber: новини, гумор та розваги!
ПідписатисяХолодна вода — чи справді вона корисна?
Мар'яна Селюк пояснює, що організм погано реагує на різкі перепади температури. Вода з температурою нижче 5°C несе загрозу, навіть якщо це не справжня крижана вода.
"Будь-яка вода нижче 5 градусів шкідлива для організму, оскільки викликає спазми судин і стравоходу - навіть у здорових людей", - підкреслює вона.
Яка вода безпечна для споживання влітку?
Експерт радить уникати напоїв холодніше 5°C. Після фізичних навантажень оптимальною вважається вода температурою 15–16°C, а людей із групи ризику — навіть близько 18°C.
"Комфортна температура напоїв — вище 15°C. Для тих, хто має проблеми із серцем і судинами, краще дотримуватися 18°C", — уточнює Селюк.
Йдеться не лише про воду, а й про всі напої — компоти, чай — а також про перші страви, які також забезпечують гідратацію.
Скільки води потрібно пити влітку?
Об'єм рідини - найважливіший фактор. За словами Мар'яни Селюк, універсальна формула розрахунку – 30–35 мл рідини на кожний кілограм маси тіла.
"Американські рекомендації - від 2,5 до 4 літрів для чоловіків, європейські - близько 2 літрів для жінок і 2,5 літрів для чоловіків. Але формула 30-35 мл на кілограм - найбільш універсальна", - пояснює терапевт.
Однак є важливе попередження: пити всю норму за один раз не можна.
"Не слід перевантажувати організм рідиною, краще розподіляти її рівномірно протягом дня, а не пити багато відразу", - радить фахівець.
Таким чином, у спеку важливо не лише пити достатньо води, а й вибирати правильну її температуру, щоб зберегти здоров'я та уникнути неприємних наслідків.
Нагадаємо, раніше фастфуд може "скалічити" підлітків ще в ранньому віці: батькам потрібно бути дуже обережними.
Як повідомляв портал "Знай.ua", 10 продуктів, які допоможуть знизити стрес.
Також "Знай.ua" писав, що щоранку на вашому столі: вчені розкрили, які сніданки шкодять здоров'ю, а які допомагають жити довше.