Одна досить поширена ранкова звичка може стати причиною підвищення артеріального тиску. Йдеться про вживання кави.Про це повідомляє видання Parade.

"Доведено, що кофеїн може викликати короткочасне підвищення АТ до 10 мм рт. ст. протягом пів години після прийому напою", – пояснює кардіологиня Ясмін Алі.

Кава, раф, фото: Знай.ua
Кава, раф, фото: Знай.ua

За її словами, ступінь підвищення тиску напряму залежить від кількості спожитого кофеїну. Якщо кава містить мало кофеїну або взагалі є безкофеїновою – такий ефект може бути відсутнім. Причина короткочасного стрибка тиску – у здатності кофеїну стимулювати симпатичну нервову систему та викликати звуження артерій.

Лікарка наголосила, що людям з гіпертонією або тим, хто слідкує за тиском у межах дієти, варто бути особливо обережними.

Популярні новини зараз
ТЦК запровадить електронну мобілізацію: як вручатимуть повістки Останні копійки відберуть: Ощадбанк змінив правила зняття готівки для пенсіонерів Запасайтеся павербанками, ліхтариками та робіть запас їжі: українців попередили Блекаути та холодні батареї: які міста під найбільшою загрозою
Показати ще

"Постійно підвищений тиск пов’язаний з ризиком серцево-судинної смертності в довгостроковій перспективі, тому таким людям обов’язково слід проконсультуватися зі своїм лікарем щодо допустимості вживання кави – і якщо дозволено, то в якій кількості. Іноді лікарі радять контролювати тиск вдома після вживання кави, щоб розуміти, як напій впливає на організм", – уточнила Алі.

Утім, кардіологиня заспокоїла тих, хто не уявляє ранок без чашки бадьорого напою – якщо ви п’єте каву в помірних дозах, приводів для занепокоєння немає. Згідно з дієтичними рекомендаціями, до 400 мг кофеїну на добу – це приблизно 3–4 чашки – вважаються безпечними для здорової дорослої людини.

Артеріальний тиск. Фото: скрін youtube
Артеріальний тиск. Фото: скрін youtube

Щобільше, додала вона, ранок з кавою може навіть позитивно впливати на серцево-судинну систему в довгостроковій перспективі.

"Згідно з дослідженням 2025 року, ті, хто п’є каву саме вранці, мають нижчий ризик смерті від серцево-судинних захворювань і загалом нижчу смертність, ніж ті, хто вживає її протягом усього дня", – пояснила експертка.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.