Триптофан - це одна з дев’яти незамінних амінокислот, яка відіграє важливу роль у синтезі гормонів радості та сну. Продукти, багаті на цю речовину, варто додавати до раціону для підтримання гарного настрою та якісного відпочинку. Про це розповів у своєму Фейсбуці дієтолог Олег Швець.

Спляча людина, фото з вільних джерел
Спляча людина, фото з вільних джерел

Організм людини не здатний самостійно виробляти триптофан, тому його потрібно отримувати з їжею. Ця амінокислота є будівельним матеріалом для білків, які беруть участь у багатьох життєво важливих процесах.

За словами фахівця, дорослій здоровій людині достатньо лише 4-5 міліграмів триптофану на кожен кілограм маси тіла на добу. Для людини з вагою 70 кг це близько 280-350 мг, і таку кількість легко отримати зі звичайних продуктів.

На щастя, триптофан міститься у багатьох звичних продуктах як рослинного, так і тваринного походження, хоча з тваринних джерел він засвоюється трохи краще.

Популярні новини зараз
Поки що не пізно: 6 плодових дерев, які потрібно обов'язково обрізати до вересня, інакше врожаю не бачити Гороскоп на сьогодні 14 серпня: уважність близнюків, стрес дів та фінанси стрільців Не відправлять далеко: хто може служити поруч з домом ТЦК розпочало цілодобове полювання на чоловіків: нові місця "засідок"
Показати ще

М’ясо та птиця. Свинина, індичка, яловичина, куряча грудка. Наприклад, лише 85 г смаженої свинини містять приблизно 238 мг триптофану.

Риба та морепродукти. Тунець, лосось, тилапія, лобстер, краб. Порція тунця вагою 85 г може забезпечити близько 252 мг.

Молочні продукти та яйця. Молоко, сир (моцарела, чеддер), йогурт, яйця. Один стакан молока з жирністю 2% містить приблизно 120 мг триптофану.

Бобові та тофу. Тофу, соєві боби (едамаме). У 125 г тофу міститься близько 296 мг цієї амінокислоти.

Зернові. Кіноа, вівсянка, гречка, хліб. Один стакан кіноа містить приблизно 284 мг триптофану.

Горіхи та насіння. Гарбузове насіння (приблизно 163 мг на 30 г), насіння чіа, волоські горіхи, кеш’ю, фісташки, мигдаль, арахіс.

Інші продукти. Картопля, стручкова квасоля, чорнослив, банани. Навіть 30 г шоколаду містять 16-18 мг триптофану.

Молода картопля. Фото: скрін youtube
Молода картопля. Фото: скрін youtube