Солодкі пластівці, якими багато хто починає свій день, можуть становити серйозну загрозу для здоров’я. Згідно з результатами дослідження, споживання ультраоброблених продуктів підвищує ризик розвитку раку на 12%. Про це пише Daily Mail.

Солодкі пластівці з молоком. Фото: Freepik
Солодкі пластівці з молоком. Фото: Freepik

Сніданки у вигляді цукрових пластівців, популярних серед дітей і дорослих у всьому світі, належать до категорії ультраоброблених продуктів (UPF). Такі вироби часто містять велику кількість добавок - барвників, підсолоджувачів, загусників і консервантів - та виготовляються за промисловими технологіями, що імітують натуральну їжу.

За даними Центрів контролю та профілактики захворювань США (CDC), понад половину щоденних калорій дорослого населення Америки надходить саме з UPF, а серед дітей і підлітків цей показник досягає двох третин.

Нове дослідження британських вчених, опубліковане у журналі BMJ, показало: збільшення частки ультраоброблених продуктів у раціоні всього на 10% підвищує ймовірність розвитку будь-яких видів раку на 12%, а ризик онкології молочної залози - на 11%. Найбільш виражений зв’язок було виявлено саме між харчуванням, багатим на UPF (включаючи солодкі пластівці), та раком грудей.

Популярні новини зараз
Російські окупанти готують висадку в обласному центрі: людей попередили про нову загрозу Десятки тисяч "шахедів": рф готується до масштабних атак Частині пенсіонерів не зарахують ціле десятиліття стажу: про що варто знати Банки встановлять контроль за рахунками пенсіонерів: кому ПФУ може припинити виплати
Показати ще

Проєкт тривав понад вісім років і охопив понад 100 тисяч дорослих учасників. Учасники регулярно надавали дані про своє харчування та проходили медичні обстеження. За час спостереження було зафіксовано понад 2200 нових випадків онкологічних захворювань, з яких 739 припали на рак молочної залози.

Онкологія / фото: Freepik
Онкологія / фото: Freepik

Автори роботи підкреслюють: навіть продукти, що рекламуються як "частина збалансованого сніданку", можуть нести приховану небезпеку. Експерти радять максимально зменшувати споживання ультраоброблених продуктів, віддаючи перевагу свіжій та натуральній їжі.

Матеріали новинного характеру не можуть вважатися призначенням лікаря і прирівнюватися до них. Перед прийняттям рішення обов'язково проконсультуйтеся з лікарем і зверніться до фахівця.