На засіданні Кабінету Міністрів України 7 червня було прийнято важливе рішення, яке суттєво вплине на порядок військового обліку громадян, що постійно проживають за кордоном.

Відтепер призовники, військовозобов'язані та резервісти, які перебувають за межами України більше трьох місяців, зможуть ставати на військовий облік без необхідності особисто прибувати до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Ноутбук, скрiншот: YouTube
Ноутбук, скрiншот: YouTube

Зміни до Порядку організації та ведення військового обліку та до Порядку проведення призову громадян на військову службу під час мобілізації передбачають можливість дистанційної постановки на військовий облік для тих, хто був знятий з нього у зв'язку з виїздом за кордон. Відтепер, щоб стати на облік, громадянам достатньо подати необхідні документи в електронному вигляді, що значно спрощує процедуру і робить її доступнішою для українців, які проживають за кордоном.

Дистанційна постановка на військовий облік дозволить громадянам України, які проживають або працюють за кордоном, виконувати свій громадянський обов'язок без необхідності повертатися в країну для проходження бюрократичних процедур.

Популярні новини зараз
Пенсію заберуть усю до копійки: кого з українців безжально залишать з порожнім гаманцем Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Крім того, нововведення розширюють повноваження районних (міських) ТЦК та СП. Тепер вони зможуть надсилати в електронному вигляді звернення до територіальних органів Національної поліції про призовників, військовозобов'язаних та резервістів, які вчинили адміністративні правопорушення, передбачені статтями 210 і 210-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення.

Зміни, прийняті Кабінетом Міністрів України, спрямовані на адаптацію військового обліку до сучасних реалій, забезпечуючи зручність і доступність для громадян, що проживають за кордоном. Дистанційна постановка на облік, розширення повноважень ТЦК та СП, а також спрощення процедур отримання відстрочки – все це кроки до модернізації та підвищення ефективності системи військового обліку в Україні.

Якщо ви проживаєте за кордоном і потрапляєте під дію нових правил, обов'язково ознайомтеся з детальною інформацією та інструкціями на офіційних сайтах Міністерства оборони України або зверніться до найближчого консульства для отримання консультацій.

Нагадаємо, ТЦК будуть затримувати силою: нардеп попередив, коли цього не уникнути

Раніше ми розповідали, Чи може ТЦК перевіряти документи в жінок: що про це відомо

Також, Більше відстрочки та оновлення системи бронювань: які зміни чекають мобілізацію