У деяких українських школах, коледжах та ліцеях навчальний рік розпочнеться вже в серпні, і навчання триватиме шість днів на тиждень. Ці зміни ввели через складну воєнну ситуацію та для економії електроенергії у холодну пору року.

Міністерство освіти та науки України рекомендує такі нововведення, щоб забезпечити безперебійний навчальний процес.

Система освіти в Україні продовжує працювати навіть в умовах війни. Російські атаки на інфраструктуру призводять до обмежень у використанні енергоресурсів, що впливає на безпеку навчального процесу. Тому Міністерство освіти та науки рекомендує розпочати навчання з серпня та проводити уроки і по суботах, щоб максимально використати теплий період року.

Школа. Фото: youtube
Школа. Фото: youtube

Попри рекомендації міністерства, кожна школа чи ліцей може самостійно вирішувати, коли починати навчальний рік і як організувати графік занять. Тобто, керівництво навчальних закладів має право самостійно обирати оптимальні дати та розклад.

Популярні новини зараз
Українців позбавляють відстрочки – що треба зробити негайно Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Наприклад, у Чернівцях навчальний рік розпочнеться вже з 19 серпня. Ця область стала першою, яка ухвалила таке рішення. В Івано-Франківську міський голова Руслан Марцінків зазначив, що дата початку навчального року поки не визначена, і це може бути як 1 серпня, так і середина місяця, залежно від ситуації в країні.

Для школярів Одеси, Черкас, Житомира, Вінниці, Рівного та Луцька перший дзвоник пролунає традиційно 1 вересня, як повідомляють міські департаменти освіти.

Наприкінці травня 2024 року Міністерство освіти видало рекомендації для закладів вищої освіти та фахової передвищої освіти:

  • Розпочати навчальний рік у першій половині серпня, якщо це можливо.
  • Використовувати суботи як робочі дні в теплі місяці року.
  • Планувати заліково-екзаменаційну сесію, практичну підготовку та виконання курсових робіт з середини листопада 2024 до середини березня 2025 року.
  • Подовжити освітній процес до кінця липня 2025 року, крім випускних курсів.

МОН підкреслює, що ці рекомендації є необов’язковими, але їхня реалізація може допомогти оптимізувати навчальний процес в умовах воєнного стану та енергетичних обмежень.

Нагадаємо, Гонка по лікарям відміняється: для українських дітей затвердили нові правила медогляду

Раніше ми розповідали, Без біганини та черг: українським діткам спростили процес вступу до шкіл та садів

Також, Кінець дистанційки: МОН планує зміни в освіті