В Україні триває загальна мобілізація і військовозобов'язані можуть стикатися з різними ситуаціями під час перевірки їхніх документів представниками ТЦК. Одним із таких випадків є вилучення військово-облікового документа.

Юрист Андрій Топчій розповів, як діяти у такій ситуації, аби уникнути проблем.

Згідно з Положенням "Про військово-лікарську експертизу", якщо вас визнали непридатним до служби, ваше рішення повинно бути затверджено регіональною військово-лікарською комісією. Тому ваші документи відправляються на затвердження.

Людина тримає в руках військовий квиток
Людина тримає в руках військовий квиток

Як діяти, якщо забрали військовий квиток

Популярні новини зараз
"Спочатку їй потрібно...": відома тарологиня відповіла, чи врятує Україну жінка З 1 жовтня платіжки за світло зміняться Всього 300 гривень: українці отримають смішну "подачку" на комуналку Пенсіонери з картками ПриватБанку можуть залишитись без грошей: у чому проблема
Показати ще

Отримайте електронний військовий квиток. Ви можете зробити це через ЦНАП (Центр надання адміністративних послуг) або додаток «Резерв+». Ця електронна версія має таку ж юридичну силу, як і паперовий документ. Для цього не потрібно кудись ходити — все можна зробити онлайн.

Перевірте інформацію в електронному документі. У вашому новому електронному військовому квитку може вже бути вказано, що ви пройшли військово-лікарську комісію (ВЛК). Якщо цієї інформації немає, не хвилюйтеся.

Напишіть запит до ТЦК. Якщо у вашому електронному документі немає потрібної інформації, напишіть офіційний запит до територіального центру комплектування (ТЦК). У запиті попросіть повідомити вам, на якому етапі знаходиться ваша справа і підтвердити, що ви пройшли ВЛК. Це підтвердження буде доказом того, що ви дійсно пройшли комісію і чекаєте на затвердження рішення.

Міністерство оборони України нагадує, що цифрова копія військового квитка має таку ж силу, як і паперова. Ви можете отримати її через додаток «Резерв+» всього за кілька кліків. Це зручно і швидко, особливо у воєнний час.

Тож, якщо у вас забрали військовий квиток, скористайтеся електронними технологіями для швидкого отримання його копії. Не соромтеся звертатися до ТЦК з письмовими запитами, щоб захистити свої права.

Нагадаємо, Без візиту до ТЦК: для чоловіків запровадили нововведення

Раніше ми розповідали, що ТЦК виписуватиме українцям нечувані штрафи: треба обов’язково повідомляти в військкомат

Також, Категорії чоловіків, яких можуть виключити з військового обліку: пояснення адвоката