Світ постійно змінюється, і через 10 років нас чекає нова реальність. Ось на які спеціальності варто звернути увагу майбутнім студентам, а які професії поступово відходять у минуле.

Перше місце у списку перспективних професій посідають спеціальності, пов’язані з інформаційними технологіями. Штучний інтелект стає дедалі важливішим, тому попит на спеціалістів у цій сфері зростатиме. Промпт-інженери, які займаються формуванням запитів для ШІ, стануть справжніми зірками IT-світу.

Штучний інтелект / фото: Freepik
Штучний інтелект / фото: Freepik

Окрім цього, зростатиме потреба у спеціалістах з кібербезпеки, адже захист даних стає критично важливим. Розробники зручних інтерфейсів для взаємодії людини з машиною, експерти з великих даних (Big Data), бізнес-аналітики та розробники блокчейн-систем також не залишаться без роботи.

Не варто забувати і про відновлювальну енергетику. Професії, пов’язані з розробкою нових джерел енергії та “зеленої економіки”, будуть у великому попиті. Експерти в цій сфері допоможуть зробити наш світ чистішим та екологічнішим.

Популярні новини зараз
Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить З 1 жовтня платіжки за світло зміняться "Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником
Показати ще

Ще одна важлива сфера – урбаністика та архітектура. Спеціалісти з розробки розумних будинків, редизайну міських просторів та створення комфортного середовища для життя стануть необхідними.

Медицина теж не залишиться поза увагою. Попит на лікарів, особливо психотерапевтів, продовжуватиме зростати. Будівельники, механіки, ремонтники та електрики – професії, без яких наш світ просто не зможе функціонувати, тому вони теж залишаться затребуваними.

Професії, які можуть зникнути

На жаль, деякі спеціальності можуть стати менш актуальними або навіть зникнути. З розвитком технологій, багато рутинної роботи буде автоматизовано. Наприклад, касири, продавці та консультанти можуть бути замінені роботами або автоматизованими системами.

продавець
продавець

Через популярність дистанційної роботи зменшиться потреба в офіс-менеджменті. Також бухгалтерський облік і інші рутинні адміністративні завдання будуть все більше автоматизовані, тому професії, що передбачають таку роботу, можуть зникнути.

Щоб бути затребуваними на ринку праці через 10 років, варто вже зараз розвивати технічну грамотність, вивчати математику, інформатику та природничі науки. Аналітичне мислення, креативність, емпатія та комунікаційні навички також стануть у пригоді.

Нагадаємо, Українцям допоможуть знайти роботу і грошей на додачу дадуть: про які суми йдеться

Раніше ми розповідали: Літня робота за великі гроші: у яких місцях дозволять вийти на дохід у 40 тисяч гривень

Також, Відправлять у раптову "відпустку": українців чекають масові скорочення