Радник командувача Військово-морських сил України Вікторія Христенко розповіла про важкий стан моряків, яких захопили російські спецслужби під час нападу в Керченській протоці.

«Три моряки перебувають у «Матроській тиші» (Московське СІЗО – ред.). На жаль, жодного відео, жодного підтвердження про характер поранень наші консули не отримали офіційно, крім того, що начебто відвідала поранених омбудсмен Москви», - розповіла Вікторія Христенко в ефірі телеканалу «Прямий».

«В одного з хлопців важке поранення ніг, він пересувається на милицях, - додала радник. – Та це ні про що не говорить. Ми не бачимо його ран, ані те, яку операцію провели в ізоляторі. В одного з хлопців травматична ампутація пальців кисті руки. Про це розповіли активісти з Криму».

Популярні новини зараз
Нова війна, тепер космічна: астрономи розповіли, як НЛО прилетять боротися за воду Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

Напередодні стало відомо, що в Росії у СІЗО-2 Лефортово провели так зване до розселення. Під час цієї процедури українських в’язнів мали помістити у восьмиметрових камерах і підселити до кожного з них по іншому ув’язненому.

Цю інформацію оприлюднила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова після розмови зі своєю російською колегою Тетяною Москальковою.

Тоді ж стало відомо, що українським ув’язненим морякам відкрили внутрішньотюремні рахунки. Це дозволяє рідним переказувати кошти для полонених.

«У них ще є адреси, на які вони можуть отримувати листи, - повідомила радник командувача ВМСУ. - Ми вчора з Національною бібліотекою України для дітей почали писати листи нашим військовополоненим, які перебувають зараз у Москві. Є вимоги до написання цих листів: вони повинні бути лише російською мовою, в них не можна використовувати слово «Україна», не можна малювати українську символіку, не можна нічого писати про їх ситуацію».

Також Христенко заявила, що переведення українських моряків зі Сімферополя до Москви вважає «спеціальним кроком» російської влади. Останню могла злякати велика підтримка кримських татар і українців, які прийшли на допомогу морякам і зібрали для них чималі кошти.

Нагадаємо, раніше у Кремлі заявили, що готові розглянути пропозиції щодо обміну українських моряків, захоплених у полон російськими спецслужбами.

За словами речника російського президента Дмитра Пєскова, у Кремлі готові розглядати пропозиції. Та чи буде на них відповідь, йому невідомо.

Як повідомляв портал "Знай.ua", до полонених не пускали їхніх адвокатів.

На початку грудня адвокат Микола Полозов поширив у ЗМІ інформацію про те, що від ранку намагався зустрітися з підзахисним. Однак це йому не вдалося. Тож він був змушений звератися до керівництва ізолятора, а також до ФСБ.

Також "Знай.ua" писав, що Російська Федерація проігнорувала запит Європейського суду з прав людини про умови утримання українських моряків.