Ситуація навколо полонених українських моряків продовжує набирати обертів і загострюватися, незважаючи, а може, і внаслідок прийдешньої зустрічі в нормандському форматі і висунутих Президентом України Петром Порошенком умов припинення воєнного стану. Конфлікт, викликаний російською агресією в Азовському морі, давно вже вийшов за рамки непорозуміння між двома сусідніми державами і привернув пильну увагу світової громадськості, яка дуже добре розуміє: досить спустити на гальмах один-єдиний подібний випадок - і дуже скоро він перестане бути єдиним.

Даних про умови перебування українських моряків у полоні накопичилося достатньо, щоб однозначно зробити висновок: і в процедурі взяття в полон і в процедурі утримання військовополонених були допущені правопорушення. Залучений численними повідомленнями про негуманні умови утримання військовополонених, Європейський суд з прав людини, спираючись на Правило 54 Регламенту суду, зажадав у керівництва Російської Федерації вичерпну інформацію про ситуацію: юридичне обґрунтування захоплення військовополонених, деталі цього захоплення, відомості про місце їх утримання, характер отриманих поранень та наданої медичної допомоги.

На даний момент, як стало зрозуміло, Росія не надала, і, схоже, не збирається надавати потрібну інформацію. Судячи з подібної поведінки, керівництво РФ або в притаманному їй стилі швиденько “підчищає” свідоцтва непривабливих деталей вищезазначених умов, або, у добрих традиціях раннього СРСР, збирається якомога швидше і в порушення Женевської конвенції, тихо засудити полонених моряків за внутрішніми російськими законами і так само швидко і тихо привести вирок у виконання, щоб “закрити питання”.

Популярні новини зараз
Українців попередили про "важкі" платіжки за світло "Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон Екс-командир звернувся до тих, хто шукає багатодітних дружин та бабусь як "страховку": "Є ще один варіант..." Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить
Показати ще

Правда, тихо вже не вийде - надто вже нахабно і демонстративно були порушено занадто багато міжнародних угод, занадто багато уваги привернула до себе путінська “перевірка на міцність” світової спільноти. Та й ЄСПЛ - це не сумно відомий Басманний суд, якому можна вказувати, що і як вирішувати.

Нагадаємо, кримські татари підтримали полонених моряків

Як раніше повідомляв "Знай.иа" більше 50 адвокатів готові захищати полонених українців

Також Знай.иа" писав про пропозиції зробити Азовське море міжнародними водами