У неділю, 9 грудня, через КПВВ "Новотроїцьке" на підконтрольну Україні територію не пропустили митрополита Донецької єпархії УПЦ МП Іларіона, про що повідомила пресс-служба єпархії.

Як йдеться у повідомленні, співробітник СБУ заявив, що електронний пропуск Іларіона анульований, хоча в єпархії стверджують, що 8 грудня митрополит вільно перетнув лінію розмежування, повертаючись з Києво-Печерської лаври. У той же час єпархія дивується, як пропуск може бути анульований 7 грудня.

Митрополит слідував з Донецька в село Нікольське Волноваського району, де розташований Свято-Успенський Ніколо-Василівський монастир. Помічник голови Держприкордонслужби пояснив відмову в пропуску Іларіона рішенням СБУ, але в самій Службі безпеки з цього приводу поки що нічого не говорять.

Міністерство культури закликає церкву визначитися, на чиєму вона боці і вивести єпархії з окупованих територій. Директор департаменту у справах релігій та національностей Андрій Юраш заявив, що готується офіційне звернення до УПЦ, хоча до цього були неформальні прохання. Чиновник упевнений, що чотири єпархіальні церкви повинні бути перенесені на підконтрольну Україні територію. Незважаючи на те, що священики повинні бути з парафіянами, церкві необхідно чітко показати свої пріоритети. Також Юраш висловив упевненість в тому, що суспільство перестане обурюватися, коли священноличність Української православної церкви покарає священнослужителів, які не соромлячись підтримують агресора. У списку єпархій УПЦ на окупованих територіях входять Горлівська, Донецька, Ровеньківська і Луганська.

Нагадаємо, раніше наголошувалося, що московські попи не вважають об'єднавчий собор законним внаслідок участі розкольницьких угруповань.

Популярні новини зараз
"Іди в Україну, ти, бл**ь, служи": розлючені українці накинулися на працівників паспортного столу в Польщі Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Летальність приблизно 52%: ВООЗ застеріг про спалах небезпечного вірусу Червень принесе не лише тепло, а й гроші: хто отримає нову пенсію
Показати ще

Як повідомляв портал "Знай.иа": Порошенко закликав УПЦ МП допомогти у звільненні українських моряків.

Також Знай.иа" писав, що патріарх Кирило ніяк не може заспокоїтися з приводу незалежності української церкви.

https://www.youtube.com/watch?v=6M5Rb7mHhg8