Експерти заявили, що українці можуть втратити Томос про автокефалію. Причиною цього є те, що при входженні на посаду глави Православної церкви України не було делегацій Помісних Церков. Офіційно вони не визнали автокефалію.

Такий досвід у Константинопольського Патріарха вже є, повідомляє видання "Голос.ua".

"Ніхто з Помісних Православних Церков не надіслав жодного делегацію, ні привітання до інтронізації Епіфанія. Православ'я не визнало ПЦУ ні православної, ні Церквою. Зате були римо-католики, греко-католики і політики", - зазначила політолог Олена Д'ячек.

Також вона сказала, що президент України Петро Порошенко ініціював Томос про автокефалію ПЦУ для збільшення власних рейтингів перед виборати. Але очікуваного ефекту він не дав, а лише розколов суспільство за релігийними вподобаннями. Адже велика частина православних автокефалію від Константинополя не підтримує.

Популярні новини зараз
Реформи і прозорість: експерт розповів, чого вимагають США від України за свою допомогу Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Доїхати на роботу і назад – вже не по кишені: проїзд у маршрутках дорожчає Українцям 60+ нададуть грошову допомогу, можна запросити рідних: як подати заявку
Показати ще

Дьяченко допустила: "Схоже, реалізація передвиборного проекту "Томос" працює, скоріше, проти його електорального результату, ніж на нього".

Під час інтронізації предстоятеля ПЦУ Софійська площа була порожня. Політолог Павло Рудяков вважає, що організацією масових заходів не займалися навмисно. На його думку, церковна риторика влади слабшає.

"Проект ПЦУ був свідомо приречений на невизнання. Крім того, до нього скоро пропадає інтерес, так як весь церковний тезу вийшов із зони інтересу кандидата в Президенти Петра Порошенка. До проекту ПЦУ буде ослаблено увагу і піде уповільнений процес", - заявив про такий прогноз Рудяков.

Він наголосив на відсутності на заходах пов'язаних з Томос глави Київського патріархату Філарета. Під час інтронізації Епіфанія Філарета не було через проблеми зі здоров'ям (заборонили лікарі). Але Глава УПЦ КП також не був у Стамбулі на отриманні Томосу. А 7 січня, коли Петро Порошенко з Епіфаній разом внесли Томос в Софійський собор, Філарет теж був відсутній. Він в цей час служив літургію у Володимирському соборі.

Політолог Олексій Якубін раніше відзначав невпевненість влади в Томосі від Константинополя. Адже до сих пір залишається невідомим зміст договору, підписаного Петром Порошенко і патріархом Варфоломієм 3 листопада. Експерти допускають, що Константинополю обіцяно майно, що може не влаштовувати Київський патріархат.

А якщо умови договору не будуть виконані, українська сторона може втратити Томосу, вважають експерти.

Нагадаємо, що московські попи плетуть інтриги щодо автокефалії України: взяли в оборот Грузію.

Як повідомляв "Знай.ua", митрополит Епіфаній збентежив заявою щодо Донбасу та Криму.

Також "Знай.ua" писав, що річницю патріарха Кирила демонстративно проігнорував весь православний світ: лише троє привітали.