Експерт Олексій Коваль вважає, що рішення мешканців Великої Британії залишити Євросоюз лише посилить бажання Шотландії вийти зі Сполученого Королівства.

У статті для ZN.UA Коваль нагадав, що Brexit підтримали Англія та Уельс, а Шотландія, Північна Ірландія та Гібралтар виступили за те, щоб залишитись у ЄС. Небажання залишати Союз може стати для шотландців вагомим аргементом для голосування за незалежність.

У 2014 році Шотландія провела референдум, на якому 55% громадян прийняли рішення залишитись у складі Великої Британії. Перший міністр країни Нікола Стерджен вважає, що думка громадян змінилась і планує провести повторний референдум у 2018-2019 роках.

Прем'єр-міністр Великої Британії Тереза Мей може заблокувати референдум, але це, на думку експерта, лише посилить сепаратистські настрої на півночі країни.

"Така ж загроза існує і у Північній Ірландії, де місцеві націоналісти також прямо говорять, що будуть домагатися припинення британського правління. А ситуація з Гібралтаром ускладнюється тим, що на нього претендує Іспанія", - пише Коваль.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати
Показати ще

Таким чином, на момент повного виходу з ЄС Велика Британія вже може припинити своє існування у сьогоднішньому вигляді.

Як повідомляв портал "Знай.ua", ЄС підтримає права Іспанії на Гібралтар після Brexit.