Відставку уряду анонсував сьогодні, 2 травня, прем'єр-міністр країни Богуслав Соботка у Празі. Кабінет міністрів Чехії пішов на такий крок через підозри в ухиленні від сплати податків міністром фінансів Андреєм Бабішем, які він не зміг належним чином пояснити.

Бабіш є також бізнесменом та мільярдером, повідомляє Associated Press. Згоду на відставку кабінету міністрів ще має дати президент Чехії Мілош Земан. Богуслав Соботка уточнив, що на цьому тижні зустрінеться з президентом країни для підтвердження відставки кабміну.

"Незабаром я подам мою заяву про відставку президенту Мілошу Земану. Неприйнятно, щоб Андрей Бабіш залишався міністром фінансів", - цитують Соботку ЗМІ.

Бабіш очолює ліберально-популістську ANO ("Акція невдоволених громадян", або "Так") – партію, яка була партнером правлячої Соціал-демократичної партії Чехії по дотеперішній урядовій коаліції. До коаліції також входить Християнсько-демократичний союз - Чехословацька народна партія. Чергові парламентські вибори мають відбутися в Чехії у жовтні. За оцнками експертів, політсила Бабіша може здобути перше місце на виборах.

Як повідомляв сайт Знай.ua, Чехія перетворюється на оплот Кремля. Росія посилює захист своїх інтересів у Чехії, шукаючи серед політиків потенційних союзників.