Легендарний культурний проект Євромайдану "Мистецький Барбакан" зібрав спогади та твори учасників у анталогію. За півтора роки по завершенні революції ініціатива лише розрослася, до неї долучилися письменники, художники, архітектори та інші митці.

До збірки увійшли тексти, плакати та малюнки євромайданівської тематики білоруського поета та прозаїка Сергія Прилуцького, Сергія Жадана, Юрія Андруховича, Андрія Бондара, Євгенії Чуприни, Юрія Шинкаренка, Івана Семесюка та інших. Загалом у книгу увійшли 37 авторів та художників.

"Наш проект розпочався зі спільного готування борщу та чаю для художників, які могли збиратися в одному місці на Майдані. Ми зібрали письменників та художників, проводили лекції, були експозиції, які народжувалися прямо на Хрещатику. З часом виникла необхідність закарбувати, зафіксувати та залишити на папері наші спільні спогади", - заявив під час презентації один з організаторів "Мистецького Барбакану" Руслан Горовий.

Читайте також: Фільм про Євромайдан увійшов до десятки номінантів фестивалю в Лондоні

Взагалі "барбакан" - це маленька фортеця, яка боронила підступи до великого міста і попереджала про наступ ворога. Ідея авторів проекту полягала в тому, щоб підтримати революцію з боку митців. Альманах "Трикутник дев'яносто два" вперше зібрав революційні плакати, вірші та оповіді, які стали символами революцію гідності.

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Холод та дощі терпіти недовго: прогноз погоди на тиждень ДПС вже готова списати ваші гроші: кому готуватись до примусового стягнення В Україні пенсії рахуватимуть за однією формулою: у кого виплати будуть більше 10 тисяч
Показати ще

"Згодом митці приєдналися до силового протесту. В Барбакані робили найякісніші "коктейлі Молотова", бо цим займалися скурпульозні та освічені люди, які мислили міліметрами. Вони збирали катапульту, щоб кидати символічні "голови беркутівців". Через це всі ми до одного потрапили до "межигірських переліків" на арешт та переслідування", - розповів один з учасників ініціативи художник Іван Семесюк.

Наразі автори надрукували понад тисячу примірників, купити їх буде можна майже в усіх книжкових магазинах з наступного тижня.