У січні-вересні наступного року очікується уповільнення падіння ВВП, прогнозують у Мінекономрозвитку та торгівлі. Про це йдеться в аналітичній записці міністерства. Уповільнення падіння ВВП пояснюють збільшенням економічної активності у Східних областях України.

"Зниження темпів падіння ВВП відбувається через зменшення військової активності на Донбасі. Конфлікт практично заморозили. Не останнім фактором є й те, що починає відновлюватися робота крупних металургійних підприємств", - говорить "Знай" Олександр Жолудь, аналітик Міжнародного центру перспективних досліджень.

За його словами, активні бойові дії на Донбасі напряму впливають на всю економіку України. Перестають працювати підприємства й експортувати свою продукцію, зменшуються валютні надходження в країну, тікають іноземні інвестори.

"На цьому ґрунті падає національна валюта, а разом із нею і купівельна спроможність людей. На ВВП впливають десятки різних факторів. Не останнім серед ним є й той факт, що падіння нашого ВВП досягло свого максимуму, більше падати було нікуди", - говорить експерт.

Сигналом до зменшення падіння ВВП може бути запуск більшої половини металургійних підприємств в Україні.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати
Показати ще

"Вже є домовленості про поставки на них вугілля із-закордону. Адже наше зараз видобувають на території, яку контролюють російські найманці. Як тільки знову відновиться робота підприємств,збільшиться експорт. Темпи падіння ВВП знижуватимуться", - каже Олександр Жолудь.

Читайте також НБУ зняв обмеження для переказу коштів за кордон

Через уповільнення падіння ВВП повільніше падатимуть доходи населення, вважає аналітик.

"Наприклад, якщо за січень-вересень 2015 року купівельна спроможність українців, що мали 1000 гривень, впала на 100 гривень, то наступного року вона теж падатиме, але впаде лише на 50 гривень. Як наслідок, уповільняться темпи подорожчання різних товарів і харчів. Якщо бойові дії в проблемних областях не активізуються, можемо розраховувати через рік на повну зупинку падіння ВВП. Після цього купівельна спроможність населення не падатиме, укріплятиметься гривня. Про ріст ВВП рано говорити, адже цьогоріч на світових ринках впали ціни на метал. А він є важливою складовою українського експорту", - прогнозує фахівець.