Колишній заступник голови Державної фіскальної служби України Костянтин Лікарчук цими днями був звільнений зі своєї посади. Раніше голова Державної фіскальної служби Роман Насіров назвав призначення Лікарчука політичною помилкою та звинуватив його у корупції

"Знай" дізнався подробиці скандалу у самого Костянтина Лікарчука.

- Костянтине, як вдалося влаштуватися на таку посаду?

- В адміністрації Президента оголосили конкурс на зайняття вакантних посад в вищих державних органах. Відбір кандидатів проводили кілька рекрутингових агентств. Я пройшов співбесіду на посаду голови Антимонопольного комітету. Проте втрутилася політика. А у квітні мені запропонували посаду заступника голови ДФС. Коли влаштувався, мені довірили митний департамент. Але з початку вересня згідно розподілення функціональних повноважень, мені залишили управляти тільки санаторієм "Дніпро" у Криму.

- За що Вас звільнили?

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Життя стане солодшим без цукру: в Україні супермаркети оновили ціни на сіль, майонез та кетчуп Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

- Виявився невигідним вищому керівництву. Багато критикував, мав багато ідей, заважав робити старі корупційні схеми. Як виявилося, це нікому не потрібно.

Читайте також: Екс-заступник голови ГФС опублікував компромат на Насирова

- Що вдалося зробити за 4 місяці роботи?

- За 4 місяці моєї роботи ми дали додатково до плану Мінфіну у бюджет 2,5 мільярда гривень. Я запропонував такі зміни, які дали б можливість додатково отримувати у бюджет по 1 – 2 мільярди гривень щомісяця. Все було б абсолютно прозоро та законно. Але…

- З чого почали міняти митницю?

- Довели до всієї системи, що корупційного витка більш не буде. І не тільки до митників це довели, а й до бізнесменів. Пояснили, що нести гроші комусь з вищих чиновників вже не треба. Ми провели велику аналітичну роботу. Виявляли усі підозрілі операції та вказували на них керівникам митниць. Давали їм зрозуміти, що якщо так буде і далі – будемо прощатися. З деякими таки попрощалися.

Взяти хоча б те ж Закарпаття. З кінця червня ми по суті зупинили там контрабанду. І та ситуація з стріляниною в Мукачево – якраз відголосок нашої роботи. Є два шляхи ввезення контрабанди – через митницю та через "зелений коридор", минаючи митницю. Коли ми зупинили потік контрабанди через митницю, бізнесмени, які звикли возити контрабанду через державу, подалися у "зелений коридор". Виник конфлікт інтересів – бо там ніша вже заповнена. Все це вилилося у стрілянину. Це моя власна версія того, що трапилося у Мукачево.

- Після того конфлікту на Закарпаття "перекинули" Геннадія Москаля. Як він поставився до того?

- Спершу я призначив керівником Закарпатської митниці Олега Крутяка, якому довіряв. Його звільнили через те, що призначав саме я. Я жодного разу не зустрічався з Москалем, але я так розумію, що в нього були свої ідеї щодо призначення своєї людини на митницю в Закарпатті. Нову людину призначили у кінці серпня, на той момент в мене вже не було кадрових повноважень і зі мною це призначення ніхто не погоджував.

- Ваше звільнення продемонструвало, що в самому відомстві ДФС не все так просто. Що на Вашу думку відбувається зараз у ДФС?

- Відбувається повернення до гірших традицій Міністерства доходів і зборів – боротьба з іншою думкою, пресинг, просування на посади своїх людей, відбудовування нових корупційних схем. Я дивуюся, чому держава з цим нічого не робить. Виходить навіть навпаки – держава все робить для того, аби це тільки збільшити.

- Михайло Саакашвілі відразу після свого призначення заявив, що на одеській митниці щороку крадуть один мільярд доларів та пообіцяв реформувати митницю. Чи має губернатор таке право?

- Думаю, що Саакашвілі зараз дуже й дуже важко. Коли його призначити губернатором, я так розумію, йому дали повний карт-бланш. Просто сказали: "Роби, все що потрібно, в цьому тобі буде допомагати митниця, прокуратура, СБУ. Вони будуть робити все, що ти скажеш". Реально, він зіткнувся з ситуацією, коли ніхто не допомагає, а чинить навпаки. Щодо призначати керівника митниці – це не зовсім повноваження губернатора. Але за законом він має право погоджувати цю посаду, і може не призначати того, хто не пройшов конкурс.

Читайте також: ДФС скоротять, а податкову міліцію ліквідують - Яценюк

- А що зараз коїться на одеській митниці?

- Мені важко сказати, бо з одеськими митниками я не маю нормального контакту вже більше місяця. Знаю, що там зменшився товаропотік. Переорієнтувався на інші митниці, де можна спокійно займатися старими схемами. Якщо говорити мовою цифр, то 2009 року з 100% прийнятих в Одесі контейнерів там розмитнювали до 68%. За останні пів року ця цифра зменшилася до 22%. Зате київська митниця за цей період збільшила кількість з оформлення одеських контейнерів з 8% до 12 – 15%.

- Як можна змінити ситуацію з корупцією на митниці?

- Виробити чітку митну політику. По-перше митниця має забезпечувати безпеку кордону. Прикордонна служба має працювати у плані міграції та фізичної безпеки, а митниця має забезпечувати безпеку стосовно руху товарів. По-друге, митниця має сприяти міжнародній торгівлі. Для цього треба зробити рух товару максимально чітким, прозорим і швидким. І третя функція – збирати податки. У Європі вже давно діє схема пост-аудиту. Спочатку завозиться товар, для убезпечення митниця просить початкові документи і віддає товар. А далі вже слідкує – куди пішов товар, відстежує що й до чого. У випадку порушення – підприємця можна покарати згодом. Навіть, якщо товар вже продано, можна накласти штраф.

- У Романа Насірова є якийсь плани з реформування митниці?

- Митницю планують зробити об'єднаною, регіональні митниці об'єднають з управліннями ДФС областей, а сама митниця буде функціонувати в складі структурного підрозділу податкової. Це фактична ліквідація митниці та формування єдиного фінансового і дуже мутного потоку.

- Але ж реформування митниці має бути узгоджено з МВФ?

- Митна місія МВФ мала розпочати роботу вже цими днями, але уряд попросив відкласти місію до 2016 року. За цей час в Україні планують створити тіньову схему і керувати великими фінансовими потоками.

- Чим далі плануєте займатися?

- Швидше за все, повернуся до юридичної практики і буду займатися питаннями митниці, як експерт.