У січні-червні цього року місцеві бюджети отримали 445,5 млн грн доходу від податку на нерухомість. Цей удвічі більше ніж було заплановано у бюджеті.

"Це недивно, адже ні в уряді, ні в його профільних міністерствах немає даних, скільки квартир в Україні підлягають оподаткуванню. Вони користуючись приблизною статистикою вирішили, що приблизний дохід буде 200 мільйонів. Такі дані були у БТІ, але його розформували кілька років тому, не вся статистика була перенесена на електронні носії, - говорить Сергій Костецький, аналітик консалтингової компанії "СВ-Девелопмент".

Також вплинуло на більші доходи до місцевих бюджетів і те, що мінімальну зарплату підняли до1376 гривень. До неї прив'язаний податок на нерухомість.

"У бюджеті підняття мінімалки було заплановане лише на грудень. Та й на початку року податок на нерухомість був до 2 відсотків від мінімальної зарплати, зараз – до 3. Який конкретно, встановлюють місцеві ради", - говорить експерт.

Читайте також Порошенко затвердив підвищення пенсій і зарплат бюджетникам

Популярні новини зараз
Війна в Україні триватиме до 2029: відомий астролог шокував передбаченням "Нафтогаз" та "Газмережі" дали час до 5 липня: що має зробити кожен споживач Коли чекати "похолодання" після жахливої ​​спеки: вже не рятує і тінь Випробування темрявою та холодом: експерт закликав готуватися
Показати ще

Оподатковують квартири загальною площею понад 120 кв. м і будинки – понад 250 кв. м. За кожен зайвий квадратний метр потрібно сплатити від 1-3% від мінімальної зарплати.

"Якщо квартира на 125 квадратів, потрібно заплатити податок лише за 5 квадратних метрів. Зараз у Верховній раді на розгляді два законопроекти. Один про оподаткування квартир понад 60 квадратів і будинків понад 150. А інший про повне оподаткування нерухомості. Комерційної в тому числі. Такий податок є в США і Німеччині, проте якщо такий запровадити в Україні, то одразу подорожчає оренда квартир", - каже Сергій Костецький.