Тиждень тому Україна ввела пакет санкцій проти Росії як окупанта. Серед російських фінустанов під санкції потрапили низка банків — Інвестрастбанк, Індустріальний ощадний банк, Аделантбанк, БайкалБанк, Банк Москви, ГЕНБАНК, Івестиційний Капітал, Первомайський, Северный морской путь та інші. Цікаво, що в переліку немає крупних гравців банківського ринку російського походження - "Збербанк Росії", "ВТБ" тощо.

"Останні два роки люди інтенсивно забирають свої вклади із російських фінустанов. Багато-хто не хоче мати із банком країни-агресора. Але, оскільки депозити всієї банківської системи за останні два роки помітно зменшилися, то частка російських банків на нашому ринку лишилася незмінною — 20 відсотків", - говорить "Знай" Олександр Жолудь.

З початку 2015 року із російських фінустанов вивели 20% депозитів. Із 45 млрд. грн. у них лишилося 36. Найбільший відтік капіталу мав ВТБ. Вклади його клієнтів скоротилися на 43%.

Надумку Олександра Жолудя, влада зумисне не внесла у список санкцій крупні російські фінустанови, аби не спровокувати замороження ними вкладів Українців.

"Кожен банк має лише 9 відсотків статутного капіталу від всіх своїх операцій за рік. Якщо наш уряд оголосить про санкції, наприклад, ВТБ, то дуже ймовірно, що адміністрація фінустанови пошлеться на високі збитки і різко перекладе всі фінансові збитки на плечі своїх клієнтів в Україні", - каже експерт.

Популярні новини зараз
У ТЦК потрібно і жінкам: кому з українок загрожує мобілізація після 18 травня Карткою – 10 грн, готівкою – 15: в Україні знову підвищують ціни на проїзд Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Довідку можна викидати: чоловіків огорошили новим правилом
Показати ще

Це може бути збільшення відсоткової ставки за кредитом, вимоги повернути кредити достроково, зниження відсотків за депозитами, обмеження видачі депозитів.

"Внаслідок цього п'ята частина їхніх клієнтів буде обуреною і втратить свої кошти. Тому уряд не захотів ризикувати".

Читайте також Україна відсудить понад $ 50 мільярдів у Росії за Крим і Донбас - Клімкін

Експерт вважає, що проблему з присутністю російських фінустанов в Україні потрібно негайно вирішувати.

"Може бути два варіанти — або саботування фінустанов на нижчому рівні. Тобто населення не нестиме своїх коштів туди й не братиме кредитів. Або ж — тиск на вищому рівні — обмеження діяльності банків указом уряду чи через голосування Верховної ради. Із російськими заправками, наприклад, спрацював перший варіант", - говорить Олександр Жолудь.

Нагадаємо, єдиний російський банк, який після Революції гідності перестав формально існувати, це "Русский стандарт". Він у жовтні минулого року змінив назву на "Форвард банк".