Через збройні сутички у Сирії вартість нафти зростає. Особливо збільшився ріст цін після того, як росіяни прийняли рішення застосовувати свої винищувачі на території Сирії. Вчора ввечері Brent вже подорожчала на 1,36% - до $ 48,34 за барель, а WTI - на 1,83%, до $ 45,56.

"На вартість нафти впливають сотні факторів щодня. Але якщо їх поділити на типи, то їх два – серйозні фактори й інформаційні приводи. Перші залежать від державних політик, суттєвої зміни ситуації в основних споживачів і виробників нафти. Такі фактори спроможні на десятиліття міняти ціни чорного золота. Інформаційні фактори змінюють ціну на тиждень-два, не більше. Так ось сьогоднішнє подорожчання нафти є результатом інформаційних факторів. Воно протримається недовго", - говорить "Знай" Геннадій Рябцев, аналітик технічно-наукового центру "Психея".

За його словами, ситуація в Сирії не змінить тенденції для подешевшання сировини. Лише незначно призупинить її.

"В Росії більше не лишається важелів для впливу на нафту. Ціна чорного золота опускається нижче собівартості видобутку її в Росії. Це означає, що через рік-два, їхній бюджет спорожніє. Єдине, до чого зараз можуть вдаватися росіяни, то це до створення інформаційних приводів, які впливатимуть на вартість нафти. Вони їх починатимуть один за одним, створюватимуть диверсії в річних частинах світу, аби розхитати ситуацію", - пояснює експерт.

Читайте також Експорт зерна з України склав вже майже 10 мільйонів тонн

Популярні новини зараз
Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році 3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори Жертвувати шлунком заради комуналки більше не доведеться: пенсіонерам призначать доплати Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"
Показати ще

Він припускає, що якщо конфлікт у Сирії не дасть суттєвого результату по здешевленню нафти, росіяни почнуть нові наступи на Донбас. Можуть розконсервувати старі військові конфлікти – у Молдові, Грузії та інших державах.

"Однак навіть це їм не допоможе, бо на диверсії потрібно багато грошей, яких у росіян постійно меншає. Нафта все одно опускатиметься до 30 доларів за барель. Це велика проблема для російської економіки, бо собівартість видобутку сировини там – 70 доларів", - говорить Геннадій Рябцев.

Нагадаємо, за прогнозами світових аналітиків, є висока ймовірність, що через два роки вартість бареля нафти Brent опуститься до $ 10-15.