НБУ на чолі з Валерією Гонтаревою займається не вичищенням, а перерозподілом банківської системи – стратегія розвитку галузі не розроблена, преференції надаються за непрозорими умовами, а банки не обслуговують реальну економіку.

Радник голови Асоціації українських банків Олексій Кущ розповів "Знай" про загрозу розпаду банківської системи та відсутність системної роботи по вичищенню галузі.

- Пане Олексію, сьогодні НБУ закрив Union Standart Bank "за непрозорість структури власності". Це перше подібне формулювання, оскільки зазвичай банки закривали через розбалансованість бюджету чи проблеми з ліквідністю. Чи можна вважати це історичною подією та важливим етапом очищення банківської системи від "сірих" гравців?

- Я б так не сказав. Подібні "листи щастя" отримали кілька десятків банків. НБУ справді вимагав відкрити кінцевих власників та зробити прозорою структуру власності. Згідно з нещодавніми змінами банківського законодавства, Нацбанк має чітко знати всіх власників фінустанов, оскільки відтепер вони нестимуть персональну, в тому числі, майнову відповідальність в разі банкрутства.

Якщо Union Standart не оскаржить це рішення в суді – вони де-факто визнають свою неправоту й обговорювати тут нема чого. Історичною подією це рішення можна буде вважати лише в одному випадку – якщо Нацбанк зробить цю роботу системною. Наразі вони займають не очищенням галузі, а переформатуванням ринку.

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців
Показати ще

- Але ж НБУ протягом останніх півтора років закрив понад 50 банків, ще зо два десятки "на межі". Невже це не очищення?

- Давайте я розповім, як має виглядати системна відкрита робота по очищенню галузі.

По-перше, це обнародування чітких критеріїв, яким мають відповідати банки та перелік тих установ, які НБУ перевіряє за тими чи іншими підозрами. Як це виглядає зараз? Вкладники та клієнти дізнаються про результати перевірок чи позбавлення ліцензії постфактум і жодним чином не захищені. До речі, це передбачено новим законодавством, хоч і не почало реалізовуватися.

По-друге, публікація прізвищ власників і кандидатур тих, хто хоче купити понад 10% акцій фінустанови. Наразі ці люди все одне проходять спеціальну перевірку НБУ, але незрозуміло за якими умовами. Опублікуйте, хто конкретно хоче купити ось цей пакет, перелік умов і критерії, за якими ви прийняли те чи інше рішення. Відповідно і люди, які мають відношення до банку – "проголосують ногами", як то кажуть. Повірте, якщо ви зберігаєте значну суму на рахунку, ви чітко знаєте, кому довіряти, а кому ні. Зараз про це вкладників повідомляють постфактум.

По-третє, зробіть доступ до коштів Центробанку вільним і прозорим. Саме так працюють західні системи. А в нас виходить, що НБУ закриває деякі банки, які краще за станом ніж ті, які отримують рефінансування. Можливо, в них є якась стратегія з цього приводу – але вона експертному колу невідома.

Читайте також: В Україні вже майже очистили банківський сектор - Гонтарева

- Але ж в НБУ є стратегія розвитку галузі, яку вони оприлюднили не так давно. Невже в неї не прописані ці пункти?

- Їх стратегія – декларативна і не відповідає українським реаліям. Вона більшою частиною скопійована з західної, а частково – з російської. Монетарні дії, які вони застосовують, працюють в розвинених країнах, але не в сучасній Україні!

В ситуації коли банківська система по Канту перетворилася на "річ у собі" - потрібні рішучі кроки для зміни ситуації. По суті, українські банки повністю припинили фінансування реального сектору економіки й "працюють, аби працювати". Це ненормальний стан, якщо не вжити необхідних заходів – фінансова система просто розвалиться на уламки і буде тягнути гроші з бюджету, оскільки не прив'язана до природного джерела існування – реального сектору економіки.

Я знаю, що в певних колах Нацбанку існує думка, що в Україні мають працювати 20-30 потужніх банків і, бажано, з західним капіталом. Це небезпечно, оскільки наявність українського капіталу в галузі - питання національної безпеки.

Інерція банківської системи триватиме довше за інфляційну інерцію гривні. Гривня зупинилися через майже рік падіння і, Нацбанк, до речі, замість того, щоб зупини авто, яке котилося під гору – так невміло натискав гальма, що автівку замість зупинення просто кидало зі сторони в сторону. Так от, банківська галузь має довший запас міцності, але й інерційний ефект розпаду буде значно довший і важчий.

- Що ж тоді може врятувати систему від руйнування?

- Не думаю, що нинішнє керівництво НБУ здатно переформатуватися й почати працювати по-іншому. Якщо порівняти стан української банківської системи з організмом людини, наразі це температура 41-42 градусів, як то кажуть, "може не дожити до ранку", а вони досі застосовують "гомеопатію".

Регулятивна і монетарна політика Нацбанку не відповідає нинішнім українським викликам. Звідти треба прибирати "західних романтиків". Можливо, це досить ефективно працює в випадку з поліцією, але в НБУ – точно ні.

Читайте за темою: Російські банки в Україні можна закрити вже до кінця року – експерт