Саудівська Аравія збільшила знижки для покупців своєї нафти. Про це повідомляють у The Wall Street Journal.

Там йдеться про те, що вартість бареля "чорного золота" для країн Азії буде меншим на $1,6, ніж ціна на нафту, яку встановлюють Арабські Емірати. Також Саудівська Аравія зменшила вартість на важку нафту Далекого Сходу на $2 і на 30 центів — для США.

Також у виданні повідомляють про те, що як Саудівська Аравія, так і Росія рекордно збільшили видобуток нафти. Саудівська Аравія довела видобуток до 10 млн барелів за добу, а Росія — до 10,74 барелів.

"Ці знижки є свідченням того, що Саудівська Аравія разом із США намагаються викинути із ринку нафти Росію. Арабам це вигідно, аби розширити свої ринки збуту. Американцям вигідне здешевлення нафти, щоб стимулювати промислове виробництво на своїх територіях. До того ж у низьких цінах зацікавлені американські бізнесмени, саме представники великого бізнесу. Низькі ціни на нафту дозволять їм більше заробляти на невеликих коливаннях нафти", - говорить "Знай" Геннадій Рябцев, директор технічно-наукового центру "Психея".

Читайте також Банківська система може "не дожити до ранку", а НБУ "лікує" її гомеопатією – експерт

Популярні новини зараз
Компанія Apple "вбила" багатомільйонне місто одним рішенням: тепер можна зносити все "Відрізати два міста, прикриваючись миром": відомий екстрасенс визначив плани росії на травень 2024 Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило Тіна Кароль пішла у відрив без одягу та зі склянкою: "Я зцілюю себе"
Показати ще

За його словами, економіки арабів і американців як ніколи дуже переплетені. Саудівська Аравія вклала у землі США декілька трильйонів доларів.

"Натомість американці вклали немало коштів у видобуток нафти в Саудівській Аравії. Араби знову хочуть продавати не менш як 80 відсотків всієї нафти в Європі. Так було у 1980-х роках. Якраз цього минулого року з'явився для цього чудовий привід — Росія стала агресором і проти неї вводять санкції мало не всі країни", - пояснює експерт.

Від політики Саудівської Аравії і США, окрім Росії мають збитки Венесуела, Норвегія і Великобританія.

"У всіх цих країнах собівартість видобутку нафти — близько 30-70 доларів за барель. Тобто зараз вони торгують нафтою у збиток. Саудівську Аравію теперішній стан речей влаштовує. В них собівартість бареля — 3-5 доларів. Найбільше від падіння цін на нафту постраждає Росія, бо вона ніколи не тяжіла до деферсифікації своєї економіки, як, наприклад, Норвегія і Великобританія.", - зазначає Геннадій Рябцев.

На думку експерта, падіння цін відбуватиметься у кілька етапів. Перший етап вже відбувся — сировина подешевшала до 60 доларів.

"Вже почався і другий — ціна опустилася нижче 50 доларів. На черзі третій, коли нафта подешевшає до 30 доларів. Правда, за деякими прогнозами, є висока ймовірність, що сировина коштуватиме 10 доларів", прогнозує експерт.

Нагадаємо, за попередніми даними науково-технічного центру "Психея", у разі падіння вартості нафти нижче 40 доларів економіка Росії не витримає.