Борг України перед Росією у 3 млрд доларів має віддавати МВФ, таку думку вчора висловив російський президент Володимир Путін.

Він обґрунтував свою думку тим, що Росія є членом фонду МВФ, тому вона також допомагає Україні.

"Чому МВФ не хоче додати Україні ці три мільярди, щоб вона могла розплатитися?" – сказав Путін.

"Путін не дарма так сказав. Адже, за угодою України і Міжнародного валютного фонду, нашим колишнім кредиторам потрібно домовлятися із МВФ. Наші ж золотовалютні резерви майже порожні. А те, що в них є, - це виключно позики Міжнародного валютного фонду", - говорить "Знай" Дмитро Боярчук, директор консалтингової компанії "Кейс-Україна".

Читайте також Бойкот російських товарів: основні санкції проти РФ ввів народ, а не влада

Популярні новини зараз
Дати виплати пенсій "перетасували": чи можна змінити день отримання виплат В Україні пенсіонери отримають "подвійні", та навіть "потрійні" пенсії: у ПФУ озвучили вимоги Тепер в ухилянтів заберуть останнє: змусять платити шалені гроші Будуть мобілізовані до ЗСУ: Рада прийняла важливе рішення
Показати ще

Із травня цього року Україна оголосила про реструктуризацію своїх боргів за євро бондами. Реструктуризація полягає в списанні 20 відсотків кредиту, сплату відсотків протягом чотирьох років. У разі підняття економіки України, вона сплачуватиме більші відсотки.

"Ми проводили перемовини із усіма міжнародними кредиторами. Росія відмовилася брати участь у реструктуризації. Почала наполягати на тому, що її позика – це не євробонди, а міждержавний борг. Відповідно, міждержавний борг не підлягає списанню чи зміні умов погашення. Натомість її представники доводять це досить незграбно, тому шанси довести в Росії свою позицію дуже мізерні", - каже експерт.

За словами експерта, Україна не має погашати жодних боргів перед Росією через її агресію. Однак у світовій спільноті цього не розуміють. Якщо Україна просто відмовиться погашати кредит, то автоматично матиме дефолт.

"Інформаціне поле росіян у світі дуже розвинене. У багатьох країнах Західної Європи вважають, що Крим ніхто не забирав. Просто пройшов референдум і люди на ньому вирішили приєднатися до Росії. Навіть в Малайзії вважають, що "Боїнг" півтора роки тому збили українці. І ніби то ми не даємо самовизначитися якомусь народові на Донбасі. Це думка поширене не лише серед населення, а й серед глав держав. Тому зараз єдиний вихід України це зробити все, аби формально дотриматися всіх умов і не законно не погашати його. І це можливо. За угодами реструктуризації, всі цінні папери України мають бути пере випущені. Якщо ж цього не буде, їх вважають недійсними. Тобто якщо росіяни і надалі стоятимуть на своєму й не випустять цінних паперів, то ми маємо повне право не погашати боргу. Тоді дефолт нам не загрожуватиме", - каже Дмитро Боярчук.