Сьогодні на світових ринках вартість нафти опустилася до $48,57 за барель. Світові експерти це пов'язують із збільшенням запасів в США на 7,1 млн барелів.

"Запаси нафти у США вже давно переповнені. Сировину зберігають навіть у пришвартованих танкерах біля берегів Америки. Основною причиною зниження цін на нафту є те, що це вигідно як американцям, так і Саудівській Аравії. Їхні економіки вже давно тісно переплелися", - говорить "Знай" Геннадій Рябцев, директор науково-технічного центру "Психея".

За його словами, американці намагаються всіляко знижувати вартість нафти, аби стимулювати промислове виробництво й підняття своєї економіки.

"За рахунок зниження вартості сировини можна підняти вартість робочої сили. Саудівська Аравія хоче собі повернути частку ринку в Європі, довести його до 80 відсотків, як це було у 80-х роках. Тобто їй потрібно для цього витіснити, перш за все, Росію. Адже при ціні нафти 45 доларів її продаж вже стає збитковим для росіян", - говорить експерт.

Читайте також "Хоч Україна й найбідніша в Європі, тут - великі можливості" - експерт

Популярні новини зараз
Українці отримають кошти на оздоровлення: названо необхідну умову Перші 84 дні безкоштовно, потім – 25 гривень: Lifecell запровадив нову послугу задешево Подорожчання до 90%: споживачам анонсували "сюрпризи" рахунках за комуналку Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати
Показати ще

Він вважає, що що в найближчий час ще можливе повернення ціни сировини вище 50 доларів. Проте після нового року відбуватиметься падіння ціни.

"Подешевшання нафти до 30 доларів за барель незворотнє. Важко чітко спрогнозувати, коли саме це буде. Адже крім основних чинників на вартість сировини впливають і інформаційні виливи ЗМІ. Їх організовує Росія, аби бодай на якийсь час знизити свої збитки", - каже Геннадій Рябцев.

Нагадаємо, найнижча ціна сировини за останні 10 років була зафіксована на початку серпня — $46,62 за барель.