У жовтні виросли ціни на основні групи продуктів, помітили в "Українському клубі аграрного бізнесу".

Там порахували, що найбільше подорожчали овочі борщового набору, цукор і гречка. За їхніми підрахунками, найдорожчий борщовий набір — у Київській, Донецькій і Луганській областях — 47-54 грн за кілограм. Основною причиною подорожчання в "Українському клубі аграрного бізнесу" вважають зменшення обсягів виробництва овочів.

"Справді, цьогорічний врожай у нас значно гірший, ніж минулоріч. Влітку була дуже несприятлива погода. Гради попсували капусту в деяких областях. А фермерські господарства стали менше вкладати коштів у садженці, добрива та отруту проти шкідників, бо через подорожчання долара вартість цього всього теж піднялася", - говорить "Знай" Тетяна Гетьман, керівник проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти".

За її словами, не останнім фактором підняття цін на продукти стало і те, що сезон масових продажів нового врожаю закінчився. Все, чого в заготівельників було в надлишку, вони реалізували.

"Такий стрибок цін відбувається щороку, як тільки на ринку меншає продуктів. У лютому-березні овочі і фрукти стають ще дорожчими, бо не всі вони переживають зиму, псуються. В Україні більшість сховищ старі та неефективні", - пояснює експерт.

Популярні новини зараз
Українці ломляться у ТЦК перед ухваленням нового закону про мобілізацію: але добровольцями "майже не пахне" Заплатите за троюрідну тітку, яку ніколи не бачили: на українців хочуть повісити борги померлих родичів ВПО запропонують розпочати життя з чистого аркуша: як це зробити Чому в СРСР будували 5- та 9-поверхівки - ви навіть не здогадуєтеся, у чому "секрет"
Показати ще

Читайте також Новий техогляд проходитимуть лише автомобілі, старші 4 років

Цього року продукти дорожчають не лише через погодні причини та фактори зменшення врожаю. Головною причиною є політика влади, вважають у консалтинговій компанії AFS.

"Цього року супермаркети взяли собі за правило необгрунтовано піднімати ціни. Спочатку вони це робили обережно, бо боялися втратити постійних покупців. А коли почалися стрибки долара й люди звикли до того, що ціни завжди ростуть, то супермаркети взяли собі за правило постійно збільшувати ціни, щоб мати надприбутки. Вони розуміють, що покупцю вже важко розібратися", - каже "Знай" Володимир Марченко, аналітик компанії AFS.

На його думку, контролем вартості товарів у мережах мають займатися державні перевіряючі органи.

"Вже дійшло до того, що в супермаркетах почали продавати дорожче соціальні товари. Це є грубим порушенням наших законів. Але різним державним інспекціям байдуже", - каже експерт.

Читайте також Експорт українських металів падатиме й надалі - експерт

Також, на його думку, на подорожчання товарів суттєво вплинуло знецінення гривні.

"Хоч інфляція і скоротилася, вона все одно продовжується. Через це дорожчає скраплений газ та логістичні витрати. А це все є складовою більшості товарів. На жаль, через інфляцію продукти й надалі будуть дорожчати. Але наступного року це буде менш помітно, бо інфляція прогнозується на рівні 8-10 відсотків", - каже фахівець.

Нагадаємо, цього року значно виріс експорт вітчизняних виробів із зерна та борошна до країн Європейського Союзу