Середня відсоткова ставка на гривневі депозити у вітчизняних банках підвищилася до 26%, повідомляють у компанії "Простобанкконсалтинг". Рік тому такий показник був на рівні 20%. Максимальний дохід за депозитами пропонують 28-29% річних. Рік тому найбільші відсотки становили 32-34%.

- Така зміна у політиці банків спричинена економічною ситуацією в Україні та умовами, в якій зараз працюють фінустанови, - каже "Знай" Дмитро Боярчук, директор консалтингової компанії "Кейс-Україна". Він розповідає про зміни в банківській системі України.

Від чого залежить відсоткова ставка на депозити у банках?

- Від багатьох факторів. Основні — це затребуваність коштів фінустановою та їхнє вкладення. Зазвичай банки, які не потребують великих фінансових вливань, пропонують менші відсотки. Ті, яким необхідний капітал, встановлюють високі відсотки. Також прийнято вважати, що чим більші відсотки, тим більшому ризику піддається депозит - його вкладають у сумнівні інвестиції чи ризикові проекти. Тобто висока відсоткова ставка — ознака відчайдушності банку.

Читайте також Поліція замінить ДАІ щонайменше через три місяці - автоюрист

Популярні новини зараз
Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Чому максимальні відсотки стали нижчими?

- Бо зменшилася кількість банків. Із ринку пішли фінустанови, що вкладали кошти у ризикові проекти. Також у нашій банківській системі перестали працювати фінустанови, у яких був гострий брак коштів. Вони стали банкрутами.

Чому ж тоді середня депозитна ставка у гривні виросла?

- Цього року ми мали дуже велику інфляцію — понад 30 відсотків. На наступний рік прогнозують також знецінення гривні 8-10 відсотків щонайменше. Тому банки й стали пропонувати більші відсотки, аби перекрити інфляцію. Другим важливим чинником є подорожчання долара. Багато людей стали просто купувати валюту, аби зберегти свою купівельну спроможність. Звісно, якщо таким запропонувати 12-18 відсотків річних у гривні, ніхто в банк грошей не понесе. Одне на одне вийде. Тому фінустанови встановлюють більші відсотки.

Чи пов'язане збільшення середньої відсоткової ставки із тим, що на початку року був великий відтік депозитів?

- Так, звісно. У лютому-березні люди почали забирати кошти з банків. Багато фінустанов відчули кризу ліквідності й стали збільшувати відсоткові ставки, аби заманити клієнтів.

Читайте також Підвищення соцстандартів Мінфіном призведе до нового витка інфляції - експерт

У багатьох банках й надалі збільшується відтік депозитів. Чому це триває далі?

- По-перше, існує ряд обмежень НБУ на зняття заощаджень. Тому люди, аби не ризикувати, знімають свої кошти. По-друге, зараз працюють негативні інформаційні чинники. Багато новин про закриття банків. Останнім часом точаться розмови про націоналізацію однієї з найкрупніших фінустанов "Приватбанку". Люди через таке панікують.

Скільки часу потрібно на відновлення банківської сфери хоча б до рівня 2012 року?

- Все залежить не так від часу, як від якісних змін. Якщо НБУ зніме всі обмеження на зняття депозитів, на ринку лишаться тільки здорові банки й не буде приводів подавати мало не щодня інформацію про банкруцтва фінустанов, то банківський ринок може відновитися за півтора-два роки.

Чи не знизиться тоді відсоткова ставка не депозити? Адже багато експертів говорять, що НБУ укрупнює банківський ринок.

- Відсотки за депозитами у гривні лишаться на теперішньому рівні. Не думаю, що Нацбанк поставив собі за мету укрупнити банків. Адже закрили і такі великі фінустанови як "Дельта", "Надра", "Фінанси і кредит". Зменшення відсоткової ставки не буде ще й тому, що на ринку лишиться все одно понад 100 фінустанов. Вони будуть конкурувати між собою, тому намагатимуться тримати високі ставки.