Більшість українців шукають роботу в інтернеті. Це зручно, бо не потребує великих зусиль і виходу з дому. Однак, за словами адміністраторів найбільших порталів із працевлаштування, від 15 до 22% вакансій там розміщують шахраї. "Знай" розповіли про 5 ознак шахрайських вакансій.

Висока зарплата, досвід роботи необов'язковий та неповний робочий день

Зазвичай такі вакансії пропонують псевдоагенції із підбору персоналу та фірми, що спеціалізуються на мережевому маркетингу — продажу побутової хімії, парфумів тощо. Після приходу до них в офіс їхні представники пропонуютьо викупити упаковку товару й продавати його. Обіцяють кошти за залучення інших людей.

Номер телефону в оголошенні із нетиповим для України кодом - 0703, 0706, 0501.

Це телефони платної лінії. За з'єднання із таким номером із рахунку знімають 15 грн. Хвилина розмови коштує — 30 грн. Зазвичай на другому кінці дроту приємний голос оператора починає ставити 10-12 питань для ніби то попередньої співбесіди. Розмовляє доти, поки не закінчаться гроші.

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

Робота вдома, досвід роботи необов'язковий

У вакансії зазвичай пишуть — збирання ручок, склеювання конвертів або пачок. Після дзвінку роботодавцю все виглядає реально. Однак роботодавець просить відправити йму 50-70 грн за комплект для роботи вдома. Як тільки отримує гроші, зникає.

Читайте також ТОП-3 поради, як залатати сімейний бюджет

Вакансія "аналітичний консультант", зарплата залежить від роботи

Такі вакансії передбачені для юристів, економістів, спеціалістів із менеджменту. Роботодавець за свій рахунок проводить співбесіду по телефону чи відеозв'язку. Потім говорить про необхідність проходження тренінгу за гроші, кошти просить вислати через інтернет. Зазвичай це невелика сума 100-150 грн.

У вакансії замість зарплати вказують "прибуток", "дохід".

Це мережевий маркетинг.