Більшість спеціалістів із особистих фінансів закликають людей заощаджувати кошти, скорочувати щоденні витрати й формувати запас на майбутнє. У консалтинговій компанії AFS вважають, що до такого ведення бюджету можуть вдаватися лише 25% українців. Виокремлюють 5 причин, коли заощадження коштів може лише нашкодити сім'ї.

1) Інфляція валюти знижує купівельну спроможність заощаджень.
Знецінюються всі грошові одиниці світу. Від гривні до долара, просто на різний відсоток. Якщо гривня за останні два роки знецінилася на 30%, долар за цей же період — на 1,8%, євро — на 2,1%.

2) Низька зарплата
Відкладати можна лише тоді коли від однієї до іншої зарплати лишається 20-25% коштів, необхідних для сімейного бюджету. Якщо лишається від 5 до 10% необхідного прожиткового мінімуму сім'ї на місяць, то таке відкладання не дасть ніяких результатів. За теперішніх економічних обставин в Україні відкладати кошти з кожної зарплати може дозволити собі той, хто заробляє від 14 тис. грн. Це за умови, що людина має своє житло.

3) Відсутність чіткої мети для заощаджень
Збирати заради того, щоб було накопичення — неефективно. Тоді не зрозуміло, якою має бути сума заощаджень, скільки їх потрібно буде ще відкладати. Ці всі фактори не стимулюють для збирання грошей.

Читайте також ТОП-10 дивних місць для новорічних корпоративів

Популярні новини зараз
"Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Дешевше, ніж чашка кави: Vodafone запустив пільговий тариф, але не все так радісно Штрафи від 3,5 тисяч гривень: "Газмережі" попередили власників газових плит та колонок З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

4) Збирання коштів вдома
Є великий ризик, що квартиру пограбують. Також тримання грошей вдома погане тим, що за будь-якої вигідної пропозиції заощадження зазвичай витрачають.

5) На бажану покупку потрібно заощаджувати понад 2 роки
За останні 15 років, гривня девальвувала 5 разів. Кожен виток інфляції супроводжувався двома-трьома хвилями підняття цін. Разом із тим кожні 2-3 роки міняються політично-промислові групи при владі. Вони змінюють законодавство під себе, а це податкове навантаження, умови роботи багатьох компаній. Ці фактори впливають на вартість речей. Наприклад, популярний автомобіль в Україні "ЗАЗ Ланос" за останні 7 років подорожчав із 42 тис. грн до 170 тис. Його вартість збільшувалася кожні 2-3 роки.