Норвегія поділися планами щодо будівництва першого в світі морського тунелю, завдяки якому кораблі зможуть проходити через гору, уникаючи небезпечних вод.

Тунель Стад побудують в обхід півострова Стад (захід Норвегії) де часто стаються потужні шторми, пише AFP.

Довжина тунелю сягне 1,7 км, а ширина - 36 м.

Про будівництво тунелю розповів міністр транспорту країни Кетіл Солвік-Олсен, презентуючи комплексний план із розвитку транспорту на період з 2018 по 2029 роки.

Наразі, існують тунелі для човнів. Так у Франції є Канал дю Міді, проте Стад стане першим, по якому зможуть ходити судна вагою до 16 тисяч тон: вантажні та пасажирські, в тому числі й Bergen-Kirkenes Coastal Express, що з'єднує південь і північ країни.

Популярні новини зараз
В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..." Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить Попрощаєтесь зі своїм житлом? Що станеться з ухилянтами у новому законі про мобілізацію
Показати ще

Вартість проекту сягає 2,7 млрд крон (295 млн євро).

На будівництво знадобиться від трьох до чотирьох років.

Як писав раніше інформаційний портал "Знай.ua", на випадок страшної катастрофи у Норвегії створили сховище інформації, у якому вона може зберігатися від 500 до 1000 років.