Підганяти прийняття Верховною Радою України змін до Конституції в частині децентралізації в другому читанні ніхто не буде. Перед тим потрібно провести широку роз'яснювальну роботу про суть децентралізації влади в країні, заявив Президент України Петро Порошенко, передає Інтерфакс-Україна.

"Саме зараз якраз ми і повинні провести ту роз'яснювальну роботу: що таке децентралізація ... що децентралізація - це наближення влади до людей, що децентралізація - це передача значного фінансового ресурсу територіальним громадам, що децентралізація - це можливості більшої відповідальності влади. Тому що не треба зараз питати Банкову (АП - ред,), або Грушевського (Кабмін - ред.), або Верховну Раду, як використовувати гроші на місцях, і створити кращі механізми, щоб ці гроші на місцях можна було б заробляти. Виключно добровільний механізм об'єднання громад дозволяє залишати більше коштів на місцях", - сказав Порошенко в інтерв'ю в ефірі "5 каналу" в неділю ввечері.

За його словами, в Україні не буде обласних і районних адміністрацій, замість них вводиться інститут префектів.

"Коли я став Президентом, у прокуратури ще був загальний нагляд. І прокурор, маючи ще районну та обласну адміністрацію, міг вносити будь-який протест, який був обов'язковий для розгляду .... Ми зняли загальний нагляд ... і у префектів залишається за фактом одне право - звернутися в суд з призупиненням незаконного рішення. Але не як прокурор, він буде стверджувати, що це рішення незаконно, а він буде питати у суду. Але так у будь-якого громадянина на сьогоднішній день є право звернення до суду", - зазначив Президент.

Ще одна позиція, за його словами, стосується права президента ініціювати розпуск "тієї чи іншої ради, яка порушила Конституцію і зайнялася сепаратизмом".

Популярні новини зараз
Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Німеччина вводить суворі обмеження: як це вплине на українців Як в інших країнах звикли підтирати попу і чому на нас дивляться, як на дурнів: вся справа в культурі
Показати ще

"Сьогодні Верховна Рада без будь-яких пояснень, без будь-яких причин може розпустити будь-яку раду, що багато разів і відбувалося ... Зараз ми навпаки захистили місцеве самоврядування і говоримо: тільки коли порушують Конституцію, тільки коли Президент звернеться до Конституційного суду, тільки коли Конституційний суд розгляне і прийме рішення: Конституція порушена, при чому не взагалі, а в частині, що стосується національної безпеки і оборони, - і тільки після цього Верховна Рада, яка і зараз має це право, повинна прийняти рішення про нові вибори", - сказав Глава держави.

Читайте також: Яценюк розповів про перші результати бюджетної децентралізації

"І найголовніша позиція - це особливості місцевого самоврядування. Замість п.16 ст.92 в чинній Конституції, що вказує, що виключно законами України встановлюється статус окремих міст ... при чому, статус - це те, що позначає абсолютно різну формальну модель існування того чи іншого територіального утворення , ми говоримо - ні. Ми змінами до Конституції, ініційованими Президентом, ліквідуємо цю статтю, більше немає у нас ніякого параду суверенітетів, більше немає у нас ніяких окремих статусів. А замість цього у нас будуть лише особливості місцевого самоврядування для окремих районів Донецької та Луганської областей, які зараз знаходяться під окупацією ", - підкреслив Порошенко.

Нагадаємо, 31 серпня Верховна Рада України прийняла в першому читанні за основу проект змін до Конституції в частині децентралізації. Законопроект "Про внесення змін до Конституції України" (щодо децентралізації влади) підтримали 265 з 368 зареєстрованих у залі народних депутатів.