Більше тижня триває продуктова блокада окупованого Росією Криму. За словами активістів, які перекрили кордон, жодна фура за цей час не потрапила на півострів. "Знай" уже писали про те, що всі овочі та фрукти, які везли з материкової України до Криму, там не залишалися, а везлися прямо до Росії.

Тепер ми вирішили дізнатися, як справи в кримських магазинах і чи відчули на собі жителі анексованої території перші наслідки блокади.

В основному, місцеві не запасалися продуктами, хоча і знали про плани блокувати кордон. Тепер українці в окупації чекають, коли Україна відключить подачу світла й води на півострів.

"Ми знали про блокаду і запаслися трохи водою і соняшниковою олією українського виробництв. Добре, що недавно відкрився супермаркет - в ньому з'явилися українські продукти. В інших магазинах українські виробники замінюються на російських, - розповідає нам Наталія Полошина з Федосії. - Продукти на полицях є, просто, кримчани, розбалувані українською якістю, і скуштувавши російських харчів, почали крутити носом, але на крайній випадок все піде".

За словами Наталії, після блокади продукти стали дорожчати. Ось картопля на півострові коштувала 30 рублів (10,5 грн. за кіло), а зараз ось вже 40 руб. (14 грн.). Помідори - 40 руб. (14 грн.), а стали – 60 руб. (21 грн.).

Популярні новини зараз
Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках Астролог побачив у травні "лихо" для України Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору
Показати ще

"Кавуни вчора купила на оптовому ринку - по 12 руб. (4,20 грн.), цибуля - 50 руб. (17,50 грн.), молоко – 70-85 руб. (24,5-30 грн.), м'ясо – 450 руб. (157,5 грн.), яйця - 65 руб. (майже 23 грн.), а домашні - 100 руб. (35 грн.)", - говорить Наталія.

"Росіяни говорять, що у нас ціни вищі, ніж у них. Днями приїжджала знайома з Анапи, яка років 15 їздила до нас, і говорить: "Приїхала останній раз, так все дорого, раніше хоч вигідно було до вас їздити, а зараз?!", - продовжує Наталія. – Гадаю, продукти поки як завозили, так і завозитимуть. Лише ось взимку буде складніше - негода, пароми не будут ходити. До речі, ті фури, які перекрили, забезпечували не Крим, а Кубань. Там були перевантаження і далі на Росію йшли, у нас українських товарів у такій кількості вже давно не було. Після анексії увійшли російські виробники, які раніше не могли витримати конкуренцію з Україною".

Кримчани говорять, що до блокади була можливість постійно їздити до Херсона за продуктами, але останнім часом російські митники не пропускали масу товарів, говорять, навіть до палиці ковбаси могли причипитися.

"Ціни зростають, я точно не можу сказати їх коливання, оскільки не встигаю запам'ятовувати. Але люди обурені, бо в головах в нашої "вати" все ще Кисельов віщає. Отже, думаю, якщо не буде води та світла - це вже стане набагато серйозніше. До речі, зараз вода вже із запахом цвілі йде", - ділиться Наталія.

Майже теж саме розповідають й інші наші співрозмовники.

"Наша сім'я до блокади не готувалася, хоча про неї заздалегідь знали. У магазинах з продуктами проблем немає, велика частина асортименту представлена російського виробництва, - говорить нам Сергій Єрмолаєнко з Сімферополя. - Паніки чи ажіотажу в населення немає. Я позитивно ставлюся до блокади, але продукти продовжують поступати морем, ж/д, також через Харків, тому потрібно вирішувати проблему всередині країни, відміняти закон ВЕЗ, заборонити українським компаніям співпрацювати з окупаційною владою".

Олександр Стебліков з Севастополя також підтверджує, що продукти поступово стали зникати з магазинних прилавків. "Поки досить, але в маркетах, таких як "АТБ", а нині в Криму він зветься "ПУД", стало менше молочки. Думаю, через пару тижнів буде ще помітніше", - говорить Олександр.

Читайте також: Наші овочі раніше везли через Крим напряму в РФ - херсонські фермери

Наш співрозмовник вважає, що дефіциту в Криму з продуктами не буде все одно: "Думаю, росіяни будуть намагатися, щоб полиці були, хоч би для вигляду, заставлені. До речі, ще до блокади з'явилися люди, які займаються перевезеннями людей на материк. І вони ж купують на прохання своїх знайомих продукти, але, в основному, це ліки".

Олександр говорить, що чекав блокади вже давно. "Достатня частина населення Криму довго готувалась до чогось подібного та готова до ще більш крутіших заходів для досягнення мети – вигнати окупанта".