Блокада українцями анексованого Криму більш за все обурила окупанта – Росію. Преса РФ відразу ж стала писати, що продовольча блокада, в першу чергу, боляче вдарила по херсонських фермерах і тепер вони на грані виживання. "Знай" вирішили розібратися чи так бідують фермери на півдні через акцію на кордоні з півостровом. Виявилось, що перекритий кордон відразу ж негативно відбився на російських ділках.

Ми розшукали підприємців-фермерів з Херсонської області. Всі говорять, що бізнес їх не закриється, навпаки – планують розширюватися.

"Вирощуванням овочів та ягід займаюся вже близько 10 років. Ось до анексії, наприклад, нашу полуницю і малину Крим не брав особливо, оскільки у них цього добра завжди вистачало. А після окупації півострова там всі як з ланцюга зірвалися – стали брати за будь-яку ціну. Деякі спеціально взяли в кредити фури, купували з поля все та везли до Криму. Знаю таких не мало, є в Кіровограді такі завзяті українці, - ділиться з нами Тетяна Іванова. – Всі овочі й фрукти, які тут купували, везли прямо через Керч до Росії. Там все це переупаковувалося, мовляв, всі продукти російські та розвозили по РФ і знову до Криму, та продавали вже за неймовірними цінами. Мої родичі в Криму говорили, що таких фур маса була у них, але вони навіть не зупинялися, відразу на переправу їхали".

За словами фермера зараз від блокади страждають не її колеги, а перекупники: "Ось вони-то і почали вити. У них же все було налагоджене, домовлено, і фур набрали в кредит".

Зараз херсонські продукти масово стали скуповує Одеса і західні області. "Із західної України багато замовлень, вони потім наші продукти на Польщу відправляють. Ось замовлення поступило на 60 тонн ягід! А ми за весь сезон три можемо видати, заморозити можу тонни дві. Однозначно розширюватимемося", - говорить Тетяна.

Популярні новини зараз
Хто заслужив на пенсію майже 10 000 грн: нова формула ПФУ наповнить вашу кишеню грошима Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Потрібно встигнути: українцям, з квитанціями за світло на руках, назвали важливу умову Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо
Показати ще

Інший аграрій Микола С. розповів також, що увага з боку західних країн росте.

"Як би не хотілося росіянам, ми не лише не тонемо, але ще і отримали багато шансів розвернути бізнес. Зараз лише недалекий підприємець не скористається можливостями, - говорить Микола, в якого плантації овочів. – Чого ті, хто ниє, за Росію так вхопилися? Тому що напівлегально торгують, все "підмазано" у них. По-іншому вони працювати не хочуть. Ми ж вже почали розширюватися, зараз в процесі налагодження договору з Польщею. До наступного сезону у нас роботи буде безліч".

Читайте також: Пропустимо фури в Крим тільки в обмін на наших ув'язнених - Джемілєв

До речі, як говорить Тетяна Іванова, фури, які розвернули з кордону з Крим зараз стоять в Асканії Нова: "Я зараз тут знаходжуся. Картоплю, яку до Криму везли, тут продають по 4,5-4,2 грн. за кіло".