Партії Верховної Ради виплатять собі у 2017 році 600 мільйонів гривень із державного бюджету на утримання і розвиток. Закон про державне фінансування політичних партій покликаний забезпечити політичним силам незалежність від олігархів.

Крім прямої підтримки політичних сил, партіям-переможцям повертатимуть гроші за передвиборчі кампанії. Це обходитиметься українцям в додаткові 15 гривень податків щороку. Експерти вважають – що це не висока ціна задля того, аби отримати право обирати тих, хто не буде зв'язаний фінансовими зобов'язаннями перед своїми "господарями".

"Депутати відмовлялися приймати закон без "солодкої пілюлі". Тому довелося "обміняти" необхідний закон на партійний хабар, без якого депутати б за нього не проголосували взагалі", - заявив сьогодні на прес-брифінгу юрист Денис Ковриженко.

Партії також зможуть отримувати благодійну допомогу та добровільні внески. Аби не допустити махінацій із фінансами, закон передбачає, що фізичні особи мають право протягом року надавати партіям не більше півмільйона гривень, юридичні – до одного мільйону.

Читайте також: 12 гривень заплатить кожен українець на утримання партій

Популярні новини зараз
Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого
Показати ще

Обмеження на внесення грошей на виборчі кампанії може виявитися недієздатним. Активісти проекту "Стеж за грошима" відслідковували маніпуляції з такими внесками під час місцевих виборів, які завершилися в Україні місяць тому.

"Кандидат в мери Запоріжжя Володимир Буряк здав звіт по фінансуванню своєї кампанії на 58 сторінок, 50 з яких – це перелік людей, які внесли по 12 тисяч гривень в його фонд. Зрозуміло, що подібну технологію партії використовуватимуть й надалі, поповнюючи свої фонди через підставних осіб", - сказала "Знай" керівник проекту Віта Думанська.

Нацагентство з запобігання корупції не матиме права на розслідування, а лише повідомлятиме про такі факти прокуратуру або Національне антикорупційне бюро.

Читайте за темою: В Україні немає жодної справжньої партії - експерт

Експерти кажуть, що запобігти таким маніпуляціям можна одноразовим покаранням.

"Якщо виявиться, що 12 тисяч гривень "пожертвував" безробітній студент й його оштрафують хоча б на таку саму суму – наступного разу він вже не погодиться "підмахнути" папірець про "внесок" в виборчу кампанію", - сказав "Знай" юрист Денис Ковриженко.

Фахівців насторожило, що між першим і другим читанням із закону "зникла" кримінальна відповідальність за порушення звітності фінансування партій.

"Пом'якшення покарання за порушення – це фактично індульгенція на його здійснення. Наразі порушникам загрожують штрафи та позбавлення права займати партійні посади протягом 3-5 років. Якщо таке покарання не допоможе й порушення фіксуватимуться неодноразово – ми будемо наполягати на поверненні саме ув'язнення за фальсифікації з фінансовими документами партій", - наголошує Ковриженко.