Завтра Рада виконавчих директорів Міжнародного валютного фонду розгляне запит на виділення фінансової допомоги Україні в рамках нової програми Extended Fund Facility (EFF). За словами міністра фінансів України Наталії Яресько, МВФ виділить Україні $17,5 млрд, але не одним траншем, а кількома. Кредит витратять для макроекономічної стабілізації.
- Ще й досі невідомо, яким буде перший транш МВФ. Від його розміру залежить реформаторські настрої влади та стан нашої економіки, - говорить Дмитро Боярчук, директор консалтингової компанії "Кейс-Україна". Він розповідає, що зміниться в економіці України після кредиту МВФ.

Яким, на вашу думку, буде перший транш МВФ? Що від цього залежить?
- В інтересах наших політиків, які звикли нічого робити, є перший транш у розмірі 10 мільярдів доларів. У інтересах народу - 4 мільярди. Ця сума невелика, нею уряду буде складно перекрити всі видатки, тому змушений буде починати реформи й залучати закордонні інвестиції. Думаю, Міжнародний валютний фонд так і зробить - позичить 4-5 мільярдів. Проте остаточне рішення дізнаємося завтра.

Куди підуть кредитні гроші МВФ? Що означає Макроекономічна стабілізація?
- Цими грошима погасять частину зовнішніх боргів України та наповнять золотовалютні резерви Нацбанку. Проте першого траншу на це не вистачить, тому наша влада залучатиме й інші кредити.

Скільки грошей потрібно для покриття боргів України?
- Загалом маємо 135 млрд доларів боргів, включаючи корпоративні борги. Державних із цієї суми - 40 мільярдів. До кінця року маємо повернути близько 7 мільярдів доларів раніше виданих зовнішніх позик. Це 1,1 мільярд доларів Євробондів, 1 мільярд минулорічного кредиту МВФ, 3 мільярди Росії, позичені 2013 року, а також - 2 мільярди внутрішніх облігацій.

Ви сказали, що кредиту МВФ не вистачить, тому потрібно буде залучати й інші позики. Хто ще позичить Україні?
- Міжнародний валютний фонд завжди дає гроші під реформи. Цій організації проведення реформ важливе для того, щоб позичальник зміг віддати позичену суму. Якщо МВФ завтра виділить кредит - це буде не лише фінансовою опорою для України, а й сигналом для потужних західних інвесторів - Світового банку та Європейського банку реконструкції та розвитку. Також до вкладання в Україну грошей долучаться й окремі держави.

Популярні новини зараз
Твоєї бабусі потрібно лише 90 грн: найпростіші тарифи від Київстар, lifecell та Vodafone "Всі будуть начальниками": адвокат розповів, як в Україні змінили правила вручення повісток Чужі борги можуть стати вашою проблемою: "Нафтогаз" дивує українців "сюрпризами" З 1 травня доведеться виживати без допомоги: кому перестануть виплачувати субсидію
Показати ще

Що зміниться після позики МВФ?
Важко сказати, бо дивлячись на настрої в МВФ, Україні виділятимуть кредитів рівно стільки, щоб вона завжди була на межі банкрутства і виживання. Якщо уряд вміло використає кредитний потенціал і проведе реформи, то вже за кілька років матимемо більш-менш збалансований бюджет та погасимо більшу частину боргів. Але зберігається і висока ймовірність того, що влада протринькає кредитні гроші і вже за два роки країна буде в переддефолтному стані.