Сьогодні вартість нафти "Брент" піднялася до 66 доларів за барель. Це найвища ціна за останній місяць. Минулого тижня сировина коштувала 60-61 долар. Не зважаючи на домовленості європейських країні і США із Іраком про зняття санкцій восени, "чорне золото" не дешевшає.

"Ціни на нафту є одним із найважливіших складових у структурі ціни пального. Як тільки дорожчає нафта, через півтора-два тижні піднімається ціна й бензину", - говорить "Знай" Сергій Куюн, директор консалтингової компанії "А-95".

Зараз літр бензину найпопулярнішої марки "А-95" продають за 20-21 грн. Його вартість не змінюється протягом місяця.

"У квітні вартість нафти та курсу долара були більш-менш стабільними. Тому маємо такі ціни. Якщо підвищена вартість нафти протримається хоча би півмісяця, будуть всі передумови для підвищення цін на пальне в Україні. Думаю, вартість пального зросте на 1 гривню", - прогнозує Сергій Куюн.

На його думку, підвищена ціна на нафту не протримається довше місяця.

Популярні новини зараз
Війна не закінчиться ні в 2024, ні навіть у 2025: переможниця "Битви екстрасенсів" розповіла про вихід на кордони 1991 року Тариф 7,96 грн/куб діятиме не для всіх: кому доведеться платити більше Змішайте банани зі сметаною і вийде торт, краще за Наполеон: рецепт без випічки Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки
Показати ще

"Для високої ціни енергоносіїв мають бути якісь причини. Їх немає. Навпаки, всі світові аналітики прогнозують подальше зниження цін на нафту, бо у місцях її видобутку немає особливих конфліктів і катаклізмів, споживання пального у світі падає, сховища для нафти переповнені".

Вітчизняним автозаправним мережам не вигідне підняття цін на бензин, бо вони втрачають своїх клієнтів.

"Взагалі кожна заправка заробляє на великому потоці клієнтів. Їм не важливо, щоб 3 особи в день заправляли 200 літрів. Для них вигідно, якщо 200 клієнтів заправлятимуть по 10-20 літрів. Через девальвацію гривні та подорожчання пального в гривневому еквіваленті споживання пального в Україні скоротилося аж на 40 відсотків. Багато людей перестали їздити автомобілями, пересіли на громадський транспорт", - каже експерт.