За останній рік ринок оренди будинків у Києві занепав, помітили в консалтинговій компанії "СВ-девелопмент", що займається дослідженнями на ринку нерухомості.

"Кияни стали менше орендувати будинків, бо по-перше, зменшилася пропозиція пристойного житла. По-друге, суттєво виросли ціни на електроенергію та газ. Оскільки в приватних будинках опалення газове, то квартиранти змушені платити за нього два-три рази більше, ніж у квартирі такого ж метражу", - пояснює "Знай" Сергій Костецький, аналітик компанії "СВ-девелопмент".

Власники будинків піднімають ціни через зростання попиту з боку переселенців ще торік улітку. Також впливає на ціну введення податку на нерухомість.

"Частина господарів взагалі відмовилася здавати житло. Зрозуміло, що середньостатистичні орендатори більше 4-5 тисяч гривень у місяць не заплатять, а дорогі матеріали та побутову техніку за цей час можуть попсувати. Воно і вийде одне на одне приблизно", - каже експерт.

За останні півроку вартість оренди столичних будинків зросла удвічі.

Популярні новини зараз
Залишилось два дні: українців попереджають востаннє Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять У МВС попередили водіїв: для керування авто потрібно пройти спецпроцедуру – інструкція
Показати ще

Якщо раніше хату на 50-70 квадратів із двором можна було винайняти за 3500-4200 грн, то зараз за них просять 6-8 тис. грн. За 5 тис. грн пропонують житло без ремонту.

"Це зазвичай розгромлені помешкання. Там умови значно програють тим, що э є у квартирах. Зараз зазвичай знімають будинки вищого рівня – за 10-25 тис. грн. Це дозволяють собі люди з високим рівнем доходів, які звикли до життя на землі", - каже експерт.

Нагадаємо, після нового року вартість оренди однокімнатних квартир зросла на 1-1,5 тис. грн.