Цього року в Україні суттєво зменшилося будівництво багатоповерхівок, повідомляють у Держкомстаті. За перший квартал забудовники ввели в експлуатацію 1,62 млн. квадратних метрів. Це на 19,3% менше, ніж за аналогічний період минулого року. У статистиці не враховані окуповані території у Донецькій, Луганській області й захопленому росіянами Кримом.

"Ринок продажу нової нерухомості почав падати ще з лютого минулого року. Найбільший пік зниження попиту був у серпні-грудні 2014 року. Причиною зниження є прив'язка багатьох забудовників до курсу долара. Після подорожчання американської валюти вартість квартир піднялася у два рази у гривневому еквіваленті. Такі покупки стали аж надто дорогими для українців. Та й банки згорнули іпотечне кредитування", - говорить Сергій Костецький, аналітик консалтингової компанії "СВ-девелопмент".

Зараз однокімнатки площею 40-50 кв. метрів продають у Києві від 600 тис. грн до 1,5 млн. грн. залежно від місця розташування та проекту.

"Це вже знижені ціни. Забудовники вирішили зменшити свою прибутковість, але зберегти попит на житло. Тому порівняно із кінцем 2013 року вартість житла відрізняється не набагато – на 70-170 тис. грн. приблизно. Тому зараз людям, що накопичували гроші у американській валюті можна підібрати дуже вигідні варіанти", - каже експерт.

Матеріал за темою "Зараз вигідно купувати невеликі офіси у людних місцях" - експерт про інвестиції в нерухомість

Популярні новини зараз
Громадський транспорт подорожчає для всіх, окрім пенсіонерів: скільки доведеться платити з 1 травня Хліб, молоко, м'ясо та навіть яйця: в Україну несеться різке подорожчання на важливі продукти Залишився тиждень: українці ризикують пропустити важливу процедуру Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин
Показати ще

Елітна нерухомість цього річ подешевшала майже на третину у доларовому еквіваленті. Тепер квартири на 70-90 кв. м у новобудовах на столичному Печерську продають замість 300 тис. доларів за 210-220. У Шевченківському районі вартість пентхаусів на 200-250 квадратів подешевшала на з 8 мільйонів доларів до 6.

"У кризу елітна нерухомість дуже падає в ціні, бо на неї найважче знайти покупців. Забезпечені люди її все одно не купують, бо така нерухомість неліквідна. Її можна швидко купити, а продавати роками. Якщо криза затягнеться, то ще й ціну прийдеться знижувати", - розповідає Сергій Костецький.

Нагадаємо, вартість оренди квартир у Києві минулоріч виросла до найвищого показника за останні 5 років.