За останні роки вартість комунальних послуг зросла більш ніж утричі. Для багатьох людей суми комунальних платежів стали неспівмірними із їхніми доходами. А багато-хто змушений шукати додаткову роботу або здавати половину житла для оплати комунальних послуг. Інакше платіжки із величезними цифрами заженуть у борги.

Проте це було далеко не останнє збільшення тарифів. У цьому році для жителів багатоквартирних будинків буде ще декілька неприємних сюрпризів.

Відповідно до постанови Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг, яку нещодавно оприлюднили, у березні подорожчає електроенергія на 26%. Вартість 1 кВт/год буде 0,90 грн, при використанні понад 101 кВт/год за місяць нараховуватимуть 1,68 грн.

"По людях пенсійного віку таке подорожчання дуже не вдарить. Їм достатньо буде змінити старі лампочки на світлодіодні. І будуть платити таку ж суму, як зараз. А ось сучасні молоді сім'ї змушені будуть значно більше переплачувати за електрику. У більшості вже є енергозберігаючі лампочки. Але крім них встановлені і десятки потужних електропристроїв — посудомийні машини, підлога із підігрівом, електрочайники, кухонні турбосовки", - каже економіст Володимир Марченко.

Читайте також Пеня за комуналку - незаконна

Популярні новини зараз
ПриватБанк попередив українців про важливе оновлення: що змінилося Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору Гроші на дітей: в Україні збільшилася сума допомоги батькам новонародженої дитини Українські пенсіонери отримають по 500 гривень "бонусу": хто у списку "літніх" щасливчиків
Показати ще

За його підрахунками, кожна молода сім'я платитиме за електроенергію щонайменше на 100-120 грн більше.

Крім цього зросте вартість холодної води. Найімовірніше — із травня.

"Компанії, що постачають воду, скаржаться, що подорожчала електрика. Відповідно собівартість качання води зі свердловин і річок стала більшою", - каже спеціаліст.

Крім цього він впевнений, що зросте ціна газу до кінця року. Швидше за все, — влітку.

"Тут все просто. У попередньому бюджеті була закладена ціна 185 доларів за тисячу кубів газу, у цьогорічному — 245. Це означає, що й для населення ціна буде більшою. Не 6,8 тисяч гривень, як зараз, а приблизно 9. Думаю, блакитне паливо подорожчає влітку, коли не треба опалювати житло. Таким чином влада зробить підняття цін малопомітним. Але загалом протягом 2017 року всі комунальні послуги подорожчають на 34-36 відсотків", - прогнозує Володимир Марченко.

Нагадаємо, цього тижня ліміти на споживання газу зменшили. Таким чином, щоб отримати субсидії, потрібно буде використовувати менше газу, ніж протягом 2016 року.

Як повідомляв портал "Знай" раніше, для тих, хто не може оплачувати комунальні послуги через низький дохід, пропонують розстрочку.