Україна має запровадити житлові сертифікати та соціальний пакет для військовослужбовців, але наразі держава обмежується лише видачею нагород. Експерти вважають, що це реально і необхідно зробити вже зараз, щоб компенсувати українськім військовим мізерні зарплати.

"Центр досліджень армії, конверсії та роззброєння" був створений у 1999 році для посилення громадського контролю над силовими структурами. С самого початку його очолив Валентін Бадрак. Сьогодні Центр презентував книгу "Герої сучасної України", в якої зібрали історії людей, які зміцнюють та змінюють країну.

"Знай" розпитав експерта про те, що робить держава для сучасних героїв.

- Пане Валентіне, що робить держава після надання нагороди військовому?

- Нічого не робить. На сьогодні не існує системи грошового стимулювання за нагороди. Має існувати ієрархія нагород, яка має підкріплюватися не лише думками та суспільною повагою. Це має підтверджуватися матеріально. Якщо людина отримала звання "Героя України" - вона має до кінця життя отримувати певну доплату до пенсії чи виплати. Скажімо, в тій же Росії людина, яка отримала зірку "героя" одразу отримує квартиру.

Популярні новини зараз
Пенсіонерам нарахують по 940 гривень надбавки: пощастить, як завжди, не всім Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році "Нафтогаз" дав 9 днів: що потрібно зробити навіть якщо газ не споживаєте Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень
Показати ще

Систему нагород необхідно ревізувати та фактично створити наново. Наразі в нас нова армія і нова реальність, а система мотивації і нагород залишилась радянською.

Визначати гідних нагороди також має не президент, а спеціальна комісія. В неї можна включити шанованих у всієї країні та значимих у суспільстві людей.

Після нагороди має працювати соціальний пакет для відзначених військовослужбовців.

- Як має виглядати такий пакет?

- Це може бути пільгова система отримання житла, пільгове отримання освіти, можливість ранньої пенсії, отримання медичної та соціальної допомоги тощо. Тобто, якщо батько іде на фронт, він має бути впевненим, що його дітям гарантована можливість отримати освіту та жити у власному домі.

Кожна країна підходить до цього питання особливо. Наприклад, у Сполучених Штатах все комерціалізовано: бійцям платять високу зарплату без жодних пільг потім. Іноді вони навіть гроші на зброю дають кожному бійцю особисто, скажімо, на приціл. Це найкращій варіант, але в Україні не вистачить грошей на це.

Запровадження соціального пакету – це не найкращій варіант, а мистецтво можливого. Держава може видати військовослужбовцям, скажімо, сертифікат на житло, а не дурити голову обіцянками. Мій брат - полковник, служить в українській армії понад 23 років і йому навіть "не світіть" житло. З іншого боку, люди з набагато меншим стажем вже житло отримали. Це не поодинокі випадки, а система. Як було в черзі на житло 40 тисяч військових, так і залишилось.

Читайте також: Код героя: у Києві презентували книгу про сучасних героїв

Держава може надрукувати сертифікати, кожен з яких прирівнюєтся 10-15 рокам служби, із вартістю в 50-100 тисяч гривень. Тобто боєць вирішує особисто, де йому купувати житло і яке саме. Якщо грошей вистачає лише на однокімнатну, а він хоче трьохкімнатну – доклади грошей і бери! Таким чином всі будуть в рівних умовах.

Причому, подібну систему ще в 2013 році розробив один з комерційних банків, який запропонував її уряду. Тобто, програма вже є і її можна запровадити в життя рішенням Кабміну.

- Як подібна система працює в інших європейських країнах? Чи забезпечують там військовослужбовців соцпакетом?

- Я не скажу про пенсійне чи соціальне забезпечення. Але наприклад полковник в Україні отримує 8,5-9 тисяч гривень, а лейтенант в чеський армії отримує тисячу євро. Це той лейтенант, який щойно прийшов на службу в армію! В Литві чи в Латвії лейтенанти також отримують зарплату в районі тисячі євро.

Зрозуміло, що Україна не зможе одразу урівняти зарплати зі середньоєвропейськими. Саме тому соціальний пакет – механізм, якій зробить військову службу привабливою. Молода людина буде свідомо робити вибір при виборі професії: "Добре, моя зарплата буде на рівні офіс-менеджера, але я буду отримувати те, те і те". Це буде запорукою залучення до армії мотивованих людей.

Взагалі то вирішувати питання соціального забезпечення військових потрібно системно. Для початку можна запровадити посаду омбудсмена з питань проблем військовослужбовців у Верховній раді або уряді. Має бути хоча б одна людина на рівні відповідного парламентського комітету для таких питань.

Читайте за темою: "Українці зупинили російську армію. Не багатьом це під силу" - солдати США

- Тобто наразі питання нагороди вирішують якісь люди у Генштабі чи Адміністрації президента? Усі думають, що кандидатів на нагородження висувають командири з передовій після бою чи героїчного вчинку і далі це розглядають по ланцюгу.

- В тому то і справа, що лише ми так і думаємо. Усе відбувається зовсім по-іншому. Зазвичай "з гори" спускають рознарядку: "Нагородити ту частину п'ятьма медалями" і далі командири розподіляють це поміж бійців. Командири також люди і можуть або нагородити бійця, який це заслужив, або офіцера рангом нижче, щоб він потім перед ним вислужувався.

До речі, цей радянський підхід існував і в Афганістані, і в Чечні і приблизно таким він залишився і в Україні. До початку війни нагороди роздавали серед "своїх" за принципом відданості та наближеності до командування. Така система хибна й не працює. Вона не дозволяє відзначити саме тих людей, які цього гідні. Під час війни питання нагороди є дуже важливим.