Українську систему державних електронних закупівель профінансує уряд Німеччини. В Міністерстві економіки зауважують, що навіть 1,5% держзакупівель через Інтернет заощадило бюджету понад 300 мільйонів гривень.

"Ми вітаємо перші успіхи команди ProZorro. Їхні результати дійсно позитивні, система приносить помітну економію державі. Крім того, вона забезпечує нові, прозорі правила роботи в держзакупівлях, що зменшить рівень корупції, а це і є головною метою реформи", - заявив представник GІZ (Німецьке товариство міжнародної співпраці) Крістіан Дьорінґ.

Координатор проекту Prozorro Андрій Кучеренко пояснив "Знай", що держава не виділила на фінансування проекту жодної копійки.

"Спочатку проект фінансували приватні майданчики для торгівлі, які власне й створили систему ProZorro. Минулого літа нам наддав грант канадійський міжнародний фонд", - сказав Кучеренко.

Станом на сьогодні в системі ProZorro проводяться торги по закупівлях до 200 тис. грн для товарів і до 1,5 млн грн - для послуг. Це приблизно 1,5% від загального об'єму держзакупівель. Попри це, система заощадила для бюджету за перші півроку понад 300 мільйонів гривень.

Популярні новини зараз
Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей Спіймали на вулиці та примусово відвезли в ТЦК: українцям розповіли, як себе поводити На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого Доведеться платити по 8,79 грн за кВт: енергетики попередили всіх споживачів
Показати ще

"Вкрай важливо масштабувати цю систему на всі закупівлі в країні. Щоб зробити це, нам необхідно не тільки додаткове технічне обладнання, але й доопрацювання самої системи: підвищення її продуктивності, рівня надійності тощо. Саме на ці завдання й будуть спрямовані донорські кошти", - розповів заступник Міністра економічного розвитку і торгівлі України Максим Нефьодов.

Читайте також: Електронні закупівлі заощадили понад 60 мільйонів – Міноборони

За даними міністерства, лише 1 жовтня в ProZorro було оголошено понад 300 торгів. За планами розробників на повну потужність система почне працювати з січня 2016 року. Державні замовники будуть зобов'язані перевести всі свої закупівлі в електронний формат, весь процес має завершитись до кінця 2016 року.

Від початку запуску системи наприкінці лютого 2015 року в ній вже проведено майже 12 тис. торгів.