В Україні почала працювати оновлена гаряча лінія з отримання юридичних консультацій. Усі бажаючи можуть дізнатися про отримання безкоштовного адвоката, повідомити про неправомірне затримання та навіть дізнатися про отримання субсидій учасникам АТО, пенсіонерам та малозабезпечених.

Понад 200 дзвінків опрацював колл-центр Мінюста з консультування про безкоштовну правову допомогу протягом двох діб у Чернівцях. З осені українці отримало право на безкоштовного адвоката не тільки по кримінальним справам, а й по адміністративно-цивільним. Щоб забезпечити розгалужену мережу з надання подібних консультацій, Мінюст і відкрив безкоштовну пряму лінію за номером 0800 213 103.

"Взагалі то, ми працюємо з питань надання безкоштовних адвокатів з 2013 року. Але з липня цього року держава надає адвокатів незахищеним верстам населення по аліментам та спадщині, наприклад. Оскільки обсяг клієнтів значно збільшився, а кількість адвокатів, які з нами працюють сягнула за п'ять тисяч – знадобилося більше операторів на гарячу лінію, які безперебійно надаватимуть консультації", - роз'яснила "Знай" речник Координаційного центру з надання правової допомоги Надія Кизицька.

Адвокатів, які захищають громадян за рахунок держави, набирають на відкритих конкурсах. Наразі з п'яти тисяч тих, хто пройшов конкурси – понад 2,5 тисяч активно працюють.

"Тут можна уточнити, хто має право на безкоштовну правову допомогу чи допомогу від інших партнерських організацій. Сюди можна повідомити про затримання правоохоронцями. Відкрити такий контактний центр нас змусив величезний попит з боку українців на послуги безкоштовних адвокатів. Адже, багато хто з громадян просто не знає, куди звернутися і з чого почати", - заявив під час презентації центру міністр юстиції Павло Петренко.

Популярні новини зараз
Продасте за 8000 гривень: колекціонери влаштували полювання на особливі 5 копійок Зайвий раз не помиєшся: з 1 травня піднімають ціни на водопостачання – скільки заплатимо Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати Українцям виплатять по 10 800 гривень на особу: хто отримає нову допомогу
Показати ще

Читайте також: Одружитися та реєструвати бізнес онлайн можна буде вже наступного року - Гія Гецадзе

Кизицька каже, що лише з липня цього року вони обробили понад 18,5 тис. звернень та призначили адвокатів в 3,6 тис. справ. Загалом, право на безкоштовний захист у судах мають 12 категорій громадян: ветерани АТО, малозабезпечені, діти-сіроти, біженці, інваліди, пенсіонери тощо.

"Часто люди телефонують, аби висказати свою біду або поспілкуватися. Наші співробітники не кидають трубку, а з'ясовують, як їм допомогти, надають контактні телефони відповідальних за питання державних чи громадських установ. Це принцип роботи "швидкої допомоги", ми "приймаємо" і направляємо туди, куди треба", - сказала Кизицька.

Обладнання центру та навчання співробітників оплатив Державний департамент США, але зарплату їм платять з державного бюджету. 14 юрістів здатні обробляти понад 200 дзвінків щодня. Наразі по Україні працює понад ста територіальних відділень з надання безкоштовної правової допомоги.