МВС сьогодні запустило конкурс на підбір 40 агентів в кіберполіцію. Новий підрозділ захищатиме відкриті реєстри, персональні дані та авторські права. Громадяни зможуть повідомляти про злочини через цілодобову гарячу лінію.

"Це буде єдиний підрозділ в структурі МВС, який ми збільшуємо вдвічі. Уряд затвердив, що зарплата спеціальних агентів, яких буде 40, складатиме щонайменше 25-30 тисяч гривень. Загалом через конкурс до департаменту ми наберемо 230 людей", - заявив міністр МВС Арсен Аваков під час презентації.

Прем'єр міністр Арсеній Яценюк зв'язав запуск кіберполіції з реформами електронного урядування.

"Відкриті реєстри власників компаній та нерухомого майна – ініціатива для громадян, але цим можуть скористатися й злочинці. Ми маємо бути готовими до спроб зламу баз даних, крадіжок персональних даних, здійсненню терористичних акцій тощо", - сказав прем'єр.

Для оперативного повідомлення про злочини в Інтернеті з листопаду почне працювати гаряча лінія. Реагувати на звернення у МВС планують протягом трьох годин. До того ж, на платформі Stopfraud кіберполіцейські збиратимуть інформацію про сайти, які займаються шахрайством.

Популярні новини зараз
Українці можуть залишитися без опалення та гарячої води: комунальники попередили про ризики Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років Віддавати по 10% від пенсії не доведеться: "Київстар" порадував стареньких бюджетним тарифом Астролог побачив у травні "лихо" для України
Показати ще

Читайте також: Кіберполіція: пустий піар чи необхідність?

"Спецагенти займатимуться виключно відкриттям та припиненням злочинів в онлайн-режимі. Пересічні інспектори - моніторити Інтернет, виїжджати на місця злочинів та затримувати злочинців. До того ж, протистояти хакерам будуть не лише ці 40 кіберагентів, а й всі аналогічні підрозділи наших західних партнерів", - пояснив "Знай" радник міністра МВС Зорян Шкіряк.

Він підкреслив, що зарплату та функціонування кіберполіції фінансуватимуть з бюджету. Країни Європи та США допомагатимуть лише з навчанням та міжнародним співробітництвом. Про загальні дії з майбутньою кіберполіцією вже заявили ОБСЄ, Європейська комісія, Європол, Німецька кримінальна агенція та Міжнародна агенція кіберзлочинів.