Жителі приватних будинків воюють із сусідами через бджіл. Пояснюють, що жити поруч із кусючими комахами вкрай небезпечно. Вони переконують суддів, що бояться виходити з дому, поратися на огородах та запрошувати до себе гостей. В реєстрі судових рішень тільки цього року десятками подібних справ займалися служителі Феміди.

Жителька міста Борзна Чернігівської області поскаржилася на сусідку, яка на подвір'ї тримає 20 бджолосімей. Вимагає, аби вулики поставили не менш як на відстані 300 метрів від її будинку.

"Бджоли постійно кусаються, в мене з'являються алергічні захворювання, змушена постійно пити ліки, морально і матеріально страждати. Мене точно кусають комахи сусідки, бо навколо більше ні в кого немає вуликів", - пояснила жінка судді.

Власницю бджіл звинувачення обурили.

"Ще двоє сусідів по вулиці мають пасіки, можливо їхні комахи і кусали позивачку", - пояснила жінка в суді та показала ветеринарно-санітарний паспорт. Суд став на її сторону.

Популярні новини зараз
Головне за 24 квітня: бунт українців у Польщі, трагедія Каті Репяхової, важливий день та різке підвищення цін Фруктів не наїмося: який дефіцит чекає Україну Перерахунок пенсій з 1 травня: чого чекати стареньким Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини
Показати ще

Читайте також: Ющенко прилетів на свято бджіл до Польщі (фото)

В Охтирці Сумської області чоловік вимагає від сусідів 24 тис. грн. У стільки він оцінив шкоду, яку завдають йому бджоли, які мешкають на подвір'ї неподалік.

"Роками мої діти змушені проживати у бабусі, бо у дворі позивача постійно літають бджоли та кусають членів моєї родини. Гостей не можу запросити, не можу і обробляти город. А торік влітку одна агресивна бджола вкусила мою дружину, її обличчя не спухало три дні!", - жалівся чоловік.

Відповідач на розгляд справи не прийшов. А сусідам за своїх домашніх комах має сплатити одну тис. грн.

В селі Німшин Галицького району Івано-Франківської області бджоли залякали жительку вулиці Бічної настільки, що вона боїться виходити з дому.

"Раніше я нормально переносила їх укуси, тому не скаржилася. А зараз з'явилася алергія. Вулики стоять поруч із моєю хатою. Вдень страшно виходити на подвір'я, боюся знову пережити муки від укусів. Прошу перенести вулики подалі, відшкодувати моральну шкоду – три тис. і тисячу на адвоката", - пояснила в суді постраждала.

Сусід пояснив, що бджіл він не тримає вже рік, а вулики використовує для декорації. Його зобов'язали виплатити жительці села 300 грн. моральної шкоди та судові витрати.

У Рівному сусідські бджоли літають кусати всю родину – від дорослих до онуків. Суд зобов'язав власників пасік перенести вулики на відстань не менше 300 метрів від будинку постраждалих. А в Коростені Житомирської області родина пішла до суду після смерті їхнього собаки. Люди переконані, що він не витримав укусу бджоли.

"По-перше, не доведено, що його вкусила моя бджола. А по-друге, у них самих вулики є у дворі", - заперечив відповідач та надав суду фото з вуликами на подвір'ї сусідів. Суд позивачу повністю відмовив.

У місті Кролівець Сумської області суд застосував радикальні міри - власника 40 вуликів зобов'язали поставити огорожу заввишки не менше 2,5 м, аби бджоли не перелітали паркан та не кусали сусідів.